TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Da, seksistički je, krkanski i glupo, ali Veličana ne treba 'cancelirati' zbog hvatanja kipa Marije Jurić Zagorke za grudi

  • 03.03.2023 u 09:44

  • Bionic
    Reading

    U emisiji čiji će koncept, pomaknuti humor i klimavu izvedbu ionako teško shvatiti publika udarnog termina na javnoj televiziji, Boris Veličan izveo je 'foru' koju nitko ne bi NI TREBAO shvatiti. Svojoj je turističkoj grupi izvalio da je običaj uhvatiti grudi kipa Marije Jurić Zagorke i zaželjeti želju pa će se ona obistiniti. I to je, kao, bila satira

    Da prvo razjasnimo jednu stvar. Ne mislim da Borisu Veličanu treba ukinuti emisiju, kazniti ga, cenzurirati, zabraniti, cancelirati ga niti bilo što slično. Samo želim reći da je ono što je izveo u svojoj emisiji - 'turistima provalio foru da se kip Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj treba za sreću uhvatiti za grudi - bilo seksistički, mizogino, neukusno i glupo. Pretpostavljam da mu to nije bila namjera (barem se nadam), pretpostavljam da je to trebala biti satira, pretpostavljam da nije dobro razmislio prije nego što se upustio u takvo 'bacanje fore', ali ništa od toga nije opravdanje. Može biti isprika. I bilo bi lijepo da se ispriča. I razmisli. Jer fora mu je, prije svega ostalog - prije svih ideja o satiri, subverziji, podtekstnim porukama, ovome i onome - bila odurna i neukusna.

    Već znam kako će glasiti javna i privatna obrana tog spornog momenta. Joj, dajte, molim vas, pa to je bila samo šala. Hrvati fakat ne kuže humor ni satiru. A i 'vi babe' baš uvijek morate skakat' na svaku sitnicu i graktat' 'seksizam'. Dosta više s tom političkom korektnošću u kojoj ne smiješ ni prdnut', a kamoli nešto reć'! Uništit će nas ta 'cancel kultura' u kojoj se zbog svake malo zločestije šale dobivaju javni šamari i zahtijeva se linč! Uvijek isto. Bilo kakva kritika ili upozoravanje na seksizam odmah se prozivaju linčem i pokušajem canceliranja, a bilo kakvo nesviđanje - neshvaćanjem.

    Pa evo, da odmah to preduhitrim. O 'otkazivanju', zabranjivanju, cenzuriranju i linču izjasnila sam se odmah na početku pa neću ponavljati samo zato da bi se netko bolje osjećao, a što se tiče razumijevanja sadržaja, sve mi je jasno. I to da se cijenjeni autor htio satirički narugati trivijaliziranju spomenika i kulturne baštine. I da je to trebala biti šala. I da mu vjerojatno nije bila namjera vrijeđati žene. Ništa mi od toga nije neshvaćeno preletjelo preko mozga. Pa unatoč tome mislim da je to bilo seksistički, neukusno, neumjesno i NESMIJEŠNO. Čak i u svemiru u kojem odbacujemo sve skrupule, poštovanje, pristojnost, obzire, političku korektnost i idemo na brutalno i subverzivno - fora mu je bila otrcana, krkanska i glupa. To nije zahtjev za linč. To je ocjena onoga što je prikazao i pokazao u svojoj emisiji.

    Zamislio je svoj serijal u kojem glumi turističkog vodiča kao satiru na turizam i društvo, pomaknutu zezanciju u kojoj ljudima pokazuje one dijelove Zagreba i Hrvatske koji se inače ne nalaze na meniju turističkih putešestvija pa se usput odlučio sprdati s nekim turističkim općim mjestima kao što su spomenici. Samo to, kao koncept, uopće nije loše, dapače. Nisam sigurna je li takav đir baš za publiku koja prati udarni termin na javnoj televiziji i je li ta publika uopće sklona takvim, pomaknutim sadržajima, ali ajmo to zanemariti. Ima mnogo toga zabavnog i zanimljivog u tome da vodič svojoj grupi umjesto starih, nakićenih pročelja u starom gradu pokazuje Mamuticu, umjesto u fancy konobe odvodi ih u zatvorski restoran i umjesto na razvikana seoska gospodarstva s vlastitim etiketama vina i certifikatom organskog uzgoja - u poznanikovu klet. I ne samo zabavnog. Ima u tome i nečega što nas može nagnati na razmišljanje o prirodi turizma, kulture, identiteta, onoga čime se predstavljamo i onoga što doista jesmo. No za foru sa Zagorkinim grudima ne može se reći baš ništa slično. Samo da je gnjusna. I sva autorova duhovitost, satirička oštrica i slojevitost odmah padaju u vodu.

    Prvo i prvo, ajmo o seksističkom momentu. Zašto su to baš morale biti grudi? Zašto nije rekao da se za sreću mora protrljati kišobran (ili suncobran, štoli već jest) u Zagorkinoj ruci? Zašto nije rekao da joj treba protrljati punđu? Čučnuti joj pod skute? Otpjevati joj 'Ja sem Varaždinec, domovine sin'? Ne znam, bilo što! Ali ne. To autoru i ekipi očito ne bi bilo smiješno. Jer smiješno je kad se žene 'prpa' za sekundarna spolna obilježja, pa makar te žene bile i beživotni kipovi. SISE su smiješne. HVATANJE ZA SISE je smiješno. Kao što se na šlatarenje po školskim hodnicima u Hrvatskoj (i šire) čak i dandanas gleda tek uz kolutanje očima i 'ah, takvi su dečki u pubertetu', tako bi i na odrasle muškarce koji i dalje misle da je to 'hahahaha' isto trebalo gledati blagonaklono i 'oni su se samo šalili'? Pa ne može, brate mili, valjda smo kao društvo i pojedinci u 21. stoljeću ipak malo napredovali, razvili neku svijest, prestali se ponašati kao da zbog samog spomena ili prikaza ženske anatomije odmah počnemo s 'hehehe-sise-slin-hehehe'. I nemojte mi samo o tome da i Julijin kip u Veroni hvataju za grudi radi sreće. I to je krkanluk.

    Turistički vodič Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HRT

    A na napomenu o tome da je Veličan sve to izveo baš zato da bi upozorio na seksizam i krkanluk mogu se samo onesvijestiti od kolutanja očima. Da, naravno. Toliko je meta da ga se i Metallica prestrašila. I jamačno je točno to planirao za publiku udarnog termina na HTV-u. Vjerujemo li? Ma, apsolutno!

    Drugo, ajmo o Mariji Jurić Zagorki. Ubacit ću tu i osobnu napomenu. I inače imam problem s, ajmo reći, stylingom tog spomenika. Marija Jurić Zagorka bila je hrabra novinarka, borkinja za ženska prava, i sama često vrijeđana, ponižavana i potlačivana. Ali se borila protiv toga, prkosila čuvarima i čuvaricama patrijarhata, bila svoja koliko god je mogla. U naponu svoje snage i djelovanja nosila je hlače, šešire i plašteve, pušila cigare i cigarete (ne baš naročito preporučljivo, ali simbolično) i odbijala likom i habitom predstavljati ono što bi 'priličilo gospođi njezina statusa'. Trebalo ju je zato spomenikom ovjekovječiti takvu, a ne kao građansku gospođu s punđom, utegnutom haljinom i suncobrančićem. Ali dobro. Nije baš STVARNO dobro, no ne mogu raspravljati s onima koji su je očito htjeli prikazati kao građansku gospođu. Drago mi je što su joj postavili spomenik jer spomenik jest zaslužila, kao istinska junakinja feminizma u Hrvatskoj i kao jedna od rijetkih takvih zagrebačkih ikona. I zašto je onda svoditi na sise? To je otprilike isto kao da je Veličan odveo ekipu pred spomenik nekog nacionalnog junaka, branitelja ili predsjednika i rekao da se smatra srećom ako mu pljuneš u facu.

    A ako mi sad netko kaže da je Veličan svojim sisohvatačkim manevrom BAŠ htio upozoriti na neprimjeren prikaz Zagorke tim kipom, drugi put ću ljosnuti u nesvijest od kolutanja očima. Yeah, right. Opet je meta. Nema sumnje.

    Treće, ajmo o smiješnome. Da, postoje politički nekorektne šale. Postoje nepristojne, vulgarne, uvredljive, odvratne šale koje su i dalje smiješne. Ova nije. Fore o tome da se ženu zgrabi za grudi, uštipne je se za dupe, viri joj se pod suknju ili joj se inteligencija mjeri bojom kose totalno su otrcane, glupe i primitivne. Zar Veličan ne zna ništa bolje? Čak ću i ostaviti po strani činjenicu da se takvim šalama repetira seksistički gard o tome da su dijelovi ženskog tijela javno dobro, na izvol'te svakom da ih komentira, dira, smatra svojinom i da se rutinski izgovara rečenica zašto pokazuješ ako nećeš da... Samo ću ovlaš spomenuti da se zbog tog i takvog stava događaju puno mračnije stvari, kao što su ubojstva, silovanja i generalno nasilje prema ženama. Fokusirat ću se samo na to da su to loše fore. Stare, prožvakane, povezane s previše primitivizma i sirovosti. I nemojte, molim vas, samo opet s onim da bi se 'žene trebale opustiti i shvatiti humor'. Jer nama to istinski nije nimalo smiješno. Isto kao što ne bi bilo smiješno da crncu u Americi ideš pričati vic o linčovanju crnaca i onda mu kažeš da bi se 'trebao opustiti i shvatiti šalu'. Please, don't. A nemoj ni ponavljati stare, istrošene fore koje više nikom nisu duhovite.

    Na kraju, ajmo o samoj emisiji. Za razliku od većine koja se po društvenim mrežama zgražava nad Veličanovom emisijom općenito, ja ću se izdvojiti i reći da je šteta što je takvim glupim ispadom sa Zagorkom uništio inače interesantan koncept. Izvedba je bila klimava, ali kužim na što je igrao u ostatku emisije. Čak mi je i njegov nemušti engleski bio zabavan. No taj sirovi ispad sa Zagorkom na početku sve je stavio pod znak upitnika. Sve. Sad se pitam i je li on DOISTA imao ideju o pomaknutom turističkom obilasku, shvaća li on uopće što je satira, je li mu uopće jasno kojoj se i kakvoj publici obraća - ili je cijela emisija posljedica neke ozbiljne zabune u konceptu. Sad mi sve manje pada na pamet da je ideja bila dobra, ali izvedba tako-tako, nego sve više mislim da se i iza ideje krije nesmiješni 'muški humor' kojemu je najsmješnije kad netko padne, razbije se, baca smeće s balkona i završi u zatvoru zbog ubojstva i onda je 'ha-ha-koja-legenda'. Humor iz prljave birtije. Da nije bilo onog sa Zagorkom, ne bih se to pitala. Bila bih blagonaklonija.

    A uza sve to, pitam se koji je vrag bio ekipi na HTV-u. Zašto mu nitko nije rekao da je to sa Zagorkom fuj? Nije moguće da nisu ubrali ili da su to smatrali tek usputnim štiklecom jer cijela priča s grudima stoji u naslovu epizode, a i HTV-ovci su je stavili u promotivne najave. Mislim, pitam retorički. Jasno mi je zašto ga nisu upozorili. Jer ne misle da je to big deal. A kada to misli Boris Veličan, onda možemo govoriti o pogrešci u procjeni, nerazvijenoj svijesti u jednog čovjeka koji se može ispričati, osvijestiti, popraviti. Kada to misli javna televizija, onda imamo veći problem.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.