'Paviljon 6'

BBC otkupio prava na prikazivanje filma Gorana Devića

13.12.2023 u 15:42

Bionic
Reading

BBC i produkcijska kuća Petnaesta umjetnost zaključili su ugovor o otkupu prava emitiranja dokumentarca 'Paviljon 6' Gorana Devića za područje Velike Britanije i Sjeverne Irske od rujna iduće godine, izvijestio je HAVC

Sniman na Zagrebačkom velesajmu za vrijeme masovnog cijepljenja građana uslijed pandemije, film vodi gledatelje kroz redove za čekanje cjepiva, prostor za cijepljenje i čekaonice gdje se mogu čuti iskreni razgovori ljudi koji su došli cijepiti, liječnika, osiguranja i ostalog osoblja.

Kako stoji u opisu filma, taj opservacijski film otkriva dezorijentaciju i skepticizam koji je obilježio naše zajedničko iskustvo pandemije.

"Služeći kao kolektivna terapija za post-COVID eru, ova humoristična i ljudska slika jedinstvenog trenutka u vremenu otkriva niti koje nas povezuju i podsjećaju na našu ljudskost usred neviđenih izazova. Postoji svijet prije pandemije i onaj nakon, ovaj filmski dokument je te tranzicije", dodaje se.

Urednica BBC Storyville Lucie Kon rekla je kako je "Paviljon 6" rijetki primjer filma iz istočne Europe koji je zadovoljio BBC-eve standarde sadržaja i koji se, iako se bavi ozbiljnom temom s jakim autorskim potpisom, isto tako vrlo dobro komunicira sa širom javnosti.

"Svi imamo post-COVID PTSP i ne želimo se vratiti tamo, ali ovaj film je zaista zanimljiv i zaista zabavan prikaz komadića života tijekom vrlo teškog vremena za gotovo sve ljude u svijetu. Ovo je film o ponovnom pronalaženju radosti", ustvrdila je.

"Kako je ovaj prvi hrvatski film koji je BBC otkupio, vjerojatno će otvoriti vrata i ostalim hrvatskim filmovima koji posljednjih godina nižu iznimne uspjehe u Europi i svijetu", smatra producent Hrvoje Osvadić (Petnaesta umjetnost).

Direktor fotografije je Damian Nenadić, montažer Vanja Siruček, a film je sufinanciran sredstvima HAVC-a.