francuski pisac

Frederic Beigbeder pritvoren zbog optužbe za silovanje, tvrdi da nije kriv

13.12.2023 u 13:17

Bionic
Reading

Pisac je čvrsto odbacio optužbe koje naziva izmišljenima, no istraga protiv njega se nastavlja

Policija je u utorak na informativni razgovor privela slavnog francuskog pisca Frederica Beigbedera, nastavno na optužbe za silovanje, pišu svjetski mediji. Pisac je isprva završio u pritvoru gdje je proveo noć, da bi tijekom današnjeg dana bio pušten na slobodu.

Ispitivanje 58-godišnjeg pisca, koji živi u francuskoj Baskiji, počelo je u 9:00 ujutro, rekao je tužitelj Rodolphe Jarry za AFP, a prenose svjetski mediji. On je odbio reći zbog čega je pisac pritvoren, no izvori bliski istrazi rekli su da je uhićenje uslijedilo nakon optužbi za silovanje od strane žene s kojom je autor bio u vezi koja je trajala nekoliko mjeseci. Radio Franceinfo prenosi kako ga je žena prijavila za spolno uznemiravanje još tijekom ljeta. Prema tom izvoru, žena je rekla da je imala dobrovoljni seksualni odnos s Beigbederom u hotelskoj sobi, a zatim još jedan, no taj put bez pristanka, kasnije iste noći.

Policija je otvorila preliminarnu istragu protiv pisca. Beigbeder je na policiju došao u pratnji odvjetnice, a nakon ispitivanja na kojemu je - po odvjetničinim riječima- “čvrsto odbacio izmišljene optužbe”, ukinut mu je pritvor - no istraga se nastavlja.

Podsjetimo, optuženi pisac Beigbeder u svojim romanima istražuje ljubav, seks, politiku i pariški glamur te pripadajuće mu društvo. Proslavio se zahvaljujući djelu "99 franaka", objavljenom 2000. godine. Roman se bavi svijetom marketinga, kojega pisac otvoreno predstavlja ciničnim, pokvarenim i punim droge.

Tužitelj je za AFP također rekao kako Beigbederovo uhićenje nije povezano s drogom, o kojoj pisac otvoreno piše i govori i s kojom je i ranije imao problema. Godine 2008. uhićen je u Parizu zbog konzumiranja i posjedovanja kokaina. Kasnije je rekao da je prestao koristiti kokain, koji je opisao kao "drogu za stare dosadnjakoviće".

Beigbeder je ranije ove godine rekao i kako se njegov životni stil "potpuno promijenio" otkako živi sa svojom trećom suprugom, fotografkinjom Larom Micheli i njihovo dvoje djece u Guetharyju, malom selu na baskijskoj obali.

Beigbeder je autor niza vrlo uspješnih romana, od kojih su najpoznatiji “Windows on the World”, “Ljubav traje tri godine”, “Romantični egoist”, “Upomoć, molim oprost”, “Praznici u komi”, “Francuski roman”, “Život bez kraja” i “Čovjek koji plače od smijeha”. Radio je kao televizijski i radijski komentator, književni kritičar i scenarist. Nastupio je u desetak dugometražnih filmova te je dva filma i režirao, a četiri godine vodio je muški časopis "Lui".

Tijekom pokreta Me Too naljutio je mnoge jer je odbio osuditi slavne osobe optužene za seksualno uznemiravanje žena. Također je branio i kontroverznog redatelja Romana Polanskog, osuđenog za silovanje, a tom je prilikom njegove kritičare nazivao “hrpom hijena puštenih s lanca”.