DVA NOVA IPHONEA

Apple otkrio 'najnaprednije' iPhone modele do sada - iPhone 6 i iPhone 6 Plus

09.09.2014 u 21:55

Bionic
Reading

Appleov čelnik Tim Cook je na događanju u Cupertinu otkrio 'najveći napredak u povijesti iPhone modela', a u igri su čak dva uređaja veće dijagonale, 4.7-inčni iPhone 6 i 5.5-inčni iPhone 6 Plus. Što još donose ova dva noviteta? Van do sada procurenih informacija - malo toga, što je na pozornici primijetio i Appleov Phil Schiller

Retina ekran je i dalje zadržan na oba modela, s razlučivosti redom 1.920 puta 1.080 piksela za 5,5-inčnu varijantu (401ppi) te 1.334 puta 750 piksela za 4,7-inčni model (326ppi). 'Šestica' je debljine 6,9 milimetara, a phablet izdanje iPhonea je debljine 7,1mm.

Za oba nova uređaja je baš kako su procurene informacije i sugerirale, razvijen A8 čip, s dvije milijarde tranzistora (dvostruko više od prethodnika) i izveden u 20nm tehnologiji proizvodnje. Novi čip je do 50 posto učinkovitiji od A7, uz do 84 puta bolje GPU performanse i 25 posto brži CPU. Istovremeno, trajanje baterije bi trebalo biti jednako ili bolje od iPhonea 5s, posebno u slučaju modela iPhone 6 Plus.

Novi modeli su 'mnogo više od pukog povećanja dijagonale', navode iz Applea. Novi čip ne samo da pogoni ekrane više razlučivosti, već riječima kompanija može duže vremena pogoniti zahtjevni sadržaj poput igara – bez gubitka performansi ili pregrijavanja.

Novi iPhone modeli donose i M8 dodatni čip, koji se bavi upravljanjem brojnih senzora, a od novih valja izdvojiti i barometar – kojeg će inteligentno moći iskoristiti razne fitness aplikacije i Health (Kit). iPhone 6 i 6 Plus donose i nadograđeni ISP (Image Signal Processor), iako novi senzor kamerice ostaje 8-megapikselni (s optičkom stabilizacijom u modelu 6 Plus):


Phablet izdanje iPhonea dolazi i s posebnom softverskom podrškom, zahvaljujući kojoj će uređaj nemale dijagonale od 5,5" biti moguće lakše koristiti – iako se i dalje ne savjetuje baratanje jednom rukom. iPhone 6 Plus donosi i poseban prikaz sadržaja (više informacija na jednom mjestu). Tako će primjerice Mail aplikacija u horizontalnom položaju prikazati listu poruka s lijeve strane, ali i sadržaj s druge strane, slično kao što je to na iPad tabletima.

Oba iPhone modela donose i toliko dugo očekivani NFC, paralelno uz Apple Pay uslugu beskontaktnog plaćanja. Kompanija je novost predstavila kao najsigurnijim oblikom mobilnog plaćanja do sada, jer se koristi i TouchID senzor. Kako bi se dodale različite kartice u virtualni novčanik, dovoljno je iskoristiti integriranu iSight kamericu.

'Imamo sigurnost integriranu kroz hardver i softver, na način koji samo Apple može izvesti', rekao je Appleov Eddy Cue na pozornici. Onaj tren kada se doda kartica na Passbook, njen broj nikad ne ostaje spremljen na uređaju ili Apple serverima, a svaka transakcija je autorizirana jedinstvenim one-time brojem. U slučaju gubitka uređaja, nije potrebno zvati banku i poništavati kartice – već iskoristiti Find My iPhone uslugu za prekid mogućnosti plaćanja za samo taj uređaj. Negativna strana ove priče je to što će usluga početi s radom u listopadu, ali samo u SAD-u – za ostatak svijeta nije objavljen datum.

Što se tiče cijene – ona za manji model (iPhone 6, 16GB) ostaje ista kao kod predstavljanja iPhonea 5s (199 dolara uz dvogodišnji ugovor), dok iPhone 6 Plus počinje s 299 dolara za 16GB verziju. Svi uređaji će, baš poput prethodnika biti dostupni u tri varijante kućišta, a prednarudžbe počinju 12. rujna s općom dostupnosti uređaja 19. rujna. Do kraja godine iPhone 6 bi trebao biti dostupan u 115 zemalja diljem svijeta.

Za 'One more thing...' dio prezentacije, Apple je otkrio novu kategoriju uređaja u svojoj ponudi – Apple Watch. Za razliku od iPhonea 6, čini se kako je ovaj gadget bio mnogo bolje čuvana tajna.

'Apple Watch je najosobniji uređaj koji smo ikad stvorili', rekao je Tim Cook predstavivši nosivi gadget iz Applea. 'Sa svakim revolucionarnim proizvodom bilo je potrebno napraviti velik iskorak u sučelju', a novi korak se zove 'Digital Crown'.

Riječ je o sučelju za Apple Watch kojim bi se upravljanje sadržajem na malom ekranu uređaja trebalo olakšati za korisnika, a za upravljanje se koristi 'kruna' sata - povećanje sadržaja, skrolanje kroz liste i odabir, bez potrebe za stavljanjem prsta na ekran.

"Apple Watch će redefinirati ono što ljudi očekuju od ručnog sata"

Tim CookCitat


Retina ekran Apple Watch gadgeta je napravljen od safirnog kristala, a osim što je osjetljiv na dodir, 'osjeti' i jačinu pritiska. Ovaj uređaj je u stanju prepoznati razliku između brzog dodira i pritiska ekrana, a prepun je različitih senzora. Apple je otkrio dvije varijante uređaja – različite veličine (1,5" i 1,65"), uz tri različita 'finiša' i hrpu različitih remena (za oba modela). Za korištenje uređaja potrebno je imati iPhone (5 ili noviji), što je tužna priča u svijetu pametnih ručnih satova.

Što se cijene tiče – početna za Apple Watch gadget je vrtoglavnih 349 američkih dolara, a očekuje se tek početkom 2015. godine. Vrijedi svakako izdvojiti kako jedan od bitnijih detalja – trajanje baterije – uopće nije spomenut.