'OTVORENIJI', A OPET ISTI

Apple nije predstavio novi iPhone, ali ima svu silu drugih novosti

03.06.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem WWDC-u Apple je nemalo iznenadio s nekoliko informacija, pored predstavljanja sljedećih verzija sustava namijenjenog računalima Mac OS X i mobilnog operativnog sustava iOS. Osim OS X 10.10 nazvanog Yosemite te iOS-a 8, kompanija je ionako bogati ekosustav nastavila proširivati u svakom smislu

Valja odmah prijeći na stvari i napisati kako, usprkos brojnim glasinama koje su sugerirale suprotno, Apple nije prezentirao nikakav novi hardver. U dvosatnom izlaganju kojim je otvoren WWDC 2014 novosti ipak nije manjkalo, a na hardver će se strpljivo čekati do jeseni.


Među najvažnijim stavkama je svakako bolje rješenje na koji način dvije kompanijine platforme namijenjene različitim tržištima i uređajima funkcioniraju zajedno (Continuity), a rezultat je više nego solidan. Tim Cook je najavljene novitete nazvao 'majkom svih izdanja za developere', iako je jasno da će u konačnici itekako na dobitku biti i potrošači. Continuity će, među ostalim, omogućiti korisnicima da počnu tipkati kakvu poruku na primjerice tabletu iPad te da nastave pisati istu poruku na Macu ili iPhoneu. Štoviše, Mac će moći primiti i glasovni poziv ako iPhone zvoni u nekoj drugoj sobi.

Prvo je predstavljen OS X 10.10 Yosemite, sljedeća generacija operativnog sustava namijenjenog računalima Mac. Kompanija se tom prigodom nije libila uputiti koji niski udarac Microsoftovom stolnom operativnom sustavu, nazvavši trenutni OS X Mavericks najbrže prihvaćenim novim operativnim sustavom ikad. U skladu s prethodnikom, i Yosemite donosi brojna kozmetička poboljšanja korisničkog sučelja, ali i brojne značajke koje su dosad obitavale uglavnom na kompanijinoj mobilnoj platformi iOS.

OS X 10.10 'Yosemite' - Izvor: Apple

Dizajnerski jezik Flat se nastavlja i u novoj generaciji, a veći dijelovi prozora, 'dock' i drugi elementi sada neodoljivo podsjećaju na nekadašnji Windows Aero, gdje ti elementi zamućuju pozadinu i preuzimaju boje. Što se sučelja tiče, Notification Centre je sada kompletniji u skladu s iOS-om, a moguće je dodati i različite widgete. Da dizajneri, profesionalci i općenito potrošači ne bi bili stalno zaslijepljeni svjetlinom sučelja, u Appleu su odlučili dodati i 'dark' verziju sučelja.

Nadograđene su i aplikacije koje stižu sa sustavom, poput Maila, internetskog preglednika Safari, a pored kozmetičkih promjena tu su naravno i optimizacije. Apple tvrdi kako, osim nadogradnji u podršci za web standarde, novi Safari donosi 9,7 puta bolju učinkovitost pri radu s više tabova, a primjerice MacBook Air na bateriji dobiva čak dva dodatna sata video reprodukcije Netflix.

Apple je otkrio i iCloud Drive, nadogradnju svog cloud rješenja koje bi poput konkurentnih servisa (OneDrive, Dropbox) trebalo omogućiti pristup datotekama na različitim uređajima, ali na izvornoj razini. Mnogi smatraju ovo izravnim udarcem Dropboxu, koji je Jobs nekad davno pokušao kupiti.

Neke od svojih softverskih mogućnosti i usluga su u Appleu odlučili omogućiti i za Windows računala. Suradnja Microsofta i Applea ide korak dalje, jer Bing postaje zadanom tražilicom u OS X 10.10 Yosemite

U kompaniji su se odlučili integrirati prednosti i mogućnosti brojnih drugih servisa u vlastita rješenja za mobilnu platformu, baš kao i OS X, a zbog toga su neki poput suosnivača servisa WhatsAppa prilično otvoreno pokazali nezadovoljstvo:


Ipak, noviteti koji stižu s iMessageom su itekako dobrodošli, premda su mnogi od njih već bili dostupni putem spomenutog WhatsAppa, Snapchata, Facebookovog Messengera i drugih aplikacija namijenjenih mobilnom komuniciranju.

iOS je već sada impresivnog ekosustava, a po svemu sudeći će postati još i bolji u nadolazećem iOS-u 8. Čelnik kompanije Tim Cook je na otvarajućem izlaganju otkrio kako je Apple dosad prodao više od 800 milijuna iOS uređaja, a čak pola milijarde od tog iznosa čine pametni telefoni iPhone. U trgovini App Store se sada nalazi više od 1,2 milijuna aplikacija, a svaki tjedan ima više od 300 milijuna posjeta korisnika koji 'preuzimaju aplikacije, a ne samo da pregledavaju sadržaj'. Zahvaljujući tome, Cook je otkrio da se dosad preuzelo više od 75 milijardi aplikacija.

iOS 8 na iPhoneu 5s i tabletu iPad - Izvor: Apple

Među bitnim novitetima su svakako i App Extensions te widgeti. Zahvaljujući ovom prvom, aplikacije bi trebale moći komunicirati jedna s drugom bez ugrožavanja korisnikove sigurnosti ili privatnosti, a u suštini bi trebale postati svojevrsni dodaci, 'ekstenzije' za druge izvorne usluge. Kada korisnik primjerice instalira neki app koji sadrži tu mogućnost, poput kakvog alata za obradu slike, bit će moguće iskoristiti tu aplikaciju dok je druga pokrenuta (npr. Photos).

Widgeti se vraćaju na velika vrata, kako na OS X, tako i na iOS. Apple je demonstrirao novitete koji će aplikacije moći iskoristiti kako bi se 'ugnijezdile' u središnji sustav obavijesti - pod uvjetom da korisnik to omogući. Tako će biti moguće vidjeti rezultate nogometnih utakmica, detaljnu vremensku prognozu i sl. Kada bi se widgeti pojavili i na ekranu s aplikacijama, granica između vodećih mobilnih platformi današnjice bi bile još tanje, no analitičari i ovo vide kao bitni korak - posebno za Apple.

Sam središnji sustav obavijesti u iOS 8 je nadograđen za lakše baratanje informacijama (kao npr. izravno odgovaranje na poruke sa zaključanog ekrana), a osim prikaza nedavno korištenih aplikacija, sustav će prikazati i omiljene kontakte u vrhu. Safari za iPad je pored uobičajenih nadogradnji vezanih za sigurnost i web standarde dobio i novi prikaz otvorenih tabova.

Da je Apple danas nešto drugačija kompanija u odnosu na godine prije, svjedoči i činjenica da su omogućili instaliranje drugačijih tipkovnica pored one standardne (i jedine) za i-Uređaje. Zahvaljujući Family Sharingu, obitelj će znati gdje je koji član (maksimalno šest osoba) i možda bitnije - moći će dijeliti kupljeni sadržaj, dokle god je on uzet istom karticom.

Kompanija je otvorila i veći pristup developerima koji razvijaju fotografske aplikacije, a čini se kako iPhone više neće biti 'crna ovca' po pitanju snimanja fotografija s ručnim parametrima poput ekspozicije. Istovremeno, Apple je dodao novitete u 'standardnu' obradu fotografije, kojom će korisnici moći raditi na vrlo jednostavan način, ili potpuno ući u ručne postavke svjetline te svjedočiti koliko su moćni novi algoritmi.

Glasine koje su govorile o multitasking sučelju kojim se hvale Windows i pojedini Android uređaji su se pokazale netočnima - barem za sada. Brian X. Chen, autor The New York Timesa, navodi kako se na toj novoj značajki uistinu radi, no u trenutnom izdanju je bila prepuna bugova zbog implementacije. WWDC 2014 tako nije otkrio mnogo u tom smislu, no Chen navodi kako će rješenje biti gotovo do jeseni, kada Apple treba otkriti novitete u hardveru.

Jedno od velikih iznenađenja tijekom prezentacije je bilo otkrivanje Swifta, 'inovativnog novog programskog jezika' za Cocoa i Cocoa Touch. Tijekom predstavljanja su ga u Appleu nazvali 'Objective-C - bez C-a', a potencijalno je riječ o rješenju koje će privući još više developera.

Video cijele prezentacije bi se uskoro trebao pojaviti na službenoj stranici