CROMA NAGRAĐUJE

Menadžer godine je vlasnik Ricarda iz Darde

27.11.2015 u 21:47

Bionic
Reading

Dobitnik ovogodišnje nagrade Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (CROMA) za najboljeg menadžera velikih poduzeća je Milan Vrdoljak, predsjednik prijevozničke tvrtke Ricardo iz Darde

U obrazloženju žirija navodi se kako je Vrdoljak zaslužio nagradu zbog doprinosa hrvatskome gospodarstvu u području logistike. Ricardo danas zapošljava 330 ljudi. Početkom prošle godine za šest milijuna eura preuzeli su Beljetransport (koji je bio u sklopu tvrtke Belje iz koncerna Agrokora), čime su postali najveći prijevoznik u Hrvatskoj.

Vrdoljak je objasnio kako upravljačke odluke donosi instinktivno, ali i promišljeno: 'Ne postoji univerzalni model odlučivanja, vođenja i rješavanja problema primjenjiv u svim situacijama i na sva poduzeća. Treba iskoristiti maksimum potencijala i prilagoditi se tržištu. Naravno, treba biti svjestan i svojih slabosti i svoje snage.' Poručio je i kako je najizazovniji zahtjev za menadžera uspostava upravljačke ravnoteže i uvođenje promjena.

'Promjene su bez ikakve konkurencije prioritet u radu, a svi ostali aspekti samo su posljedice njihova uvođenja. Važno je shvatiti da je za osvajanje tržišne utakmice potreban visokoučinkovit tim motiviranih i aktivnih ljudi', kazao je Vrdoljak upozoravajući da je antipoduzetnička klima ozbiljna prijetnja daljnjem razvoju i rastu hrvatskoga gospodarstva te da ćemo bez nužnih pomaka i rezultata teško povećati zaposlenost i konkurentnost na regionalnom i globalnom tržištu. Za poboljšanje poduzetničke klime savjetuje uklanjanje administrativnih zapreka i reformu obrazovnog sustava.

Najbolji menadžeri u kategoriji srednjih poduzeća su Bernarda Cecelja, vlasnica tvrtke Bernarda iz Puščine te Anđelko Švaljek, direktor Regeneracija Zabok. Najbolji menadžeri u malim poduzećima su Dragan Brnić (Šiloturist), Goran Javorić (Gotra logistika), najbolji mladi menadžer je Stjepan Miholić iz krapinskih Limova i konstrukcija, dok je najbolji šef javne tvrtke Alan Klanac iz Jadrolinije.

Poduzetnici godine su Armando Stanišić iz A.B.S.-a te Ilija Tokić, osnivač Tokić autodijelova, dok je najbolji projektni menadžer Dario Marenić iz tvrtke Elda. Zaključno, nagrade za životno djelo dobili su Ivica Cerovečki iz krapinske Kotke te Branko Roglić, direktor Orbica.