struka izabrala

CROMA proglasila najbolje menadžere: U kategoriji velikih poduzeća nagradu odnio direktor Klimaopreme

16.02.2023 u 21:32

Bionic
Reading

Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika CROMA dodijelilo je u četvrtak godišnje nagrade za Menadžera godine 2022., a u kategoriji velikih poduzeća ta je nagrada pripala predsjedniku Uprave Klimaopreme iz Samobora Sergiju Galošiću

Sergio Galošić krenuo je sa radom u Klimaopremi 2016. godine na funkciji predsjednika uprave, a u proteklih šest godina koliko vodi tvrtku Klimaoprema broj zaposlenih je povećan s 330 na 680. Ukupni prihod koji je tvrtka ostvarila u 2021. godini iznosi 1,1 milijarde kuna, a izvoz je iznosio 92,5 posto.

Klimaoprema je u sastavu tehnološke grupacije Amelico, a čine je poslovne jedinice klimaprogram i inženjering čistih prostora. Kroz klimaprogram tvrtka se profilirala kao jedan od pet vodećih europskih proizvođača opreme za ventilacijske sustave.

U inženjeringu čistih prostora Klimaoprema prepoznata kao jedinstvena tvrtka koja pruža projekte po sistemu „ključ u ruke“ najvećim svjetskim farmaceutskim kompanijama u području projektiranja, proizvodnje i izgradnje proizvodnih kapaciteta za proizvodnju lijekova i ostalih farmaceutskih proizvoda koji zahtijevaju proizvodnju u kontroliranim uvjetima.

Nagradu u kategoriji srednjih poduzeća dobila je izvršna direktorica hrvatske podružnice tvrtke Httpool by Aleph iz Zagreba Ivanka Mabić Gagić. Riječ je o predstavniku medijskih platformi poput Mete, Spotifyja i Tik Toka. U proteklih tri i pol godine broj zaposlenih u hrvatskom uredu porastao je sa šest na 21, a 2022. prihod je iznosio 62 milijuna eura.

U kategoriji malih poduzeća nagradu je odnio vlasnik i direktor Aura proizvodi Mišel Sirotić iz Buzeta. Tvrtka se bavi proizvodnjom rakija, likera, džina i džema. Tvrtka je imala dvanaest radnika 2015. godine, do četrdeset pet radnika došli su 2019., a sada ima 74 zaposlenika. Tvrtka je 2021. godine dobila zlatnu medalju na natjecanju „World Spirits Trophy 2021“

Nagrade i za mlade i projektne menadžere, poduzetnike

U kategoriji mladi menadžer titulu je osvojio predsjednik Uprave Franck Ivan Artuković. Karijeru u Francku započeo je vođenjem nabave, a 2012. godine postaje član Uprave za strategiju nabavu i investicija.

U kategoriji projektni menadžer nagrađen je direktor tvrtke CEKOM NI Nova Gradiška Adam Đanić. U lipnju 2020. postaje direktorom Centra kompetencija za napredno inženjerstvo Nova Gradiška. Iste godine ubrzavaju se procesi i aktivnosti nužni za uspješnu realizaciju projekta CEKOM NI NG koji je ukupne je vrijednosti 15,8 milijuna eura.

  • +24
Klimaoprema Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

U kategoriji inozemnih poduzeća nagradu je osvojio predsjednik Uprave Messer Croatia plin Robert Mustač. Poduzeće Messer Croatia Plin dio je međunarodne grupacije Messer Group koja se bavi proizvodnjom i prodajom industrijskih i medicinskih plinova i pripadajuće opreme.

Poduzetnikom godine u kategoriji velikih poduzetnika proglašen je vlasnik i direktor WE-KR-a iz Lepoglave Ivan Križanec. Križanec je utemeljio tvrtku WE-KR 2006. godine, a u proteklih 16 godina ta se tvrtka pozicionirala kao globalni igrač za izradu i montažu metalnih konstrukcija na svjetskoj sceni za cjelokupna industrijska rješenja - od dizajna, razvoja, proizvodnje i ugradnje. Tvrtka WE-KR izvozi 95 posto svojih proizvoda na pet kontinenta te zapošljava više od 500 zaposlenika u Hrvatskoj i 167 u Njemačkoj.

Nagradu za poduzetnika godine za srednja poduzeća dobio je Zvonko Popović, osnivač i direktor KANAAN-a iz Donjeg Miholjca. Proizvodni program tvrtke čine među ostalim krumpirov čips raznih okusa, flips s kikirikijem, nekoliko vrsta aromatiziranoga flipsa i zdrave zalogaje poput popcorn čipsa, čipsa od riže, leće i slanutka te suho prženi kikiriki.

Nagradu za menadžera godine za mikro poduzeća odnio je Marko List, direktor Consultare iz Vrbovca. Kao direktor tvrtke Consultare svoj fokus usmjerava na područje zaštite okoliša, proizvodnju obnovljivih izvora energije i gospodarenje biootpadom.

  • +6
Croma Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

Nagrade za životno djelo i za pozitivan društveni utjecaj

Nagrada Tihomir Premužak za pozitivan društveni utjecaj dobila je Ana Soldo, regionalna direktorica Quehenberger logistics. Društveni angažman ostvaruje kroz različite humanitarne i strukovne aktivnosti, a s ponosom ističe angažman u Zakladi za sigurnost u prometu „Petrin korak“.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je posthumno Tihomiru Premužaku koji je bio dugogodišnji predsjednik Uprave Vetropack Straže i predsjednik HUM - CROMA-e. Svoju ulogu u društvu pronašao je kroz djelovanje u brojnim organizacijama vjerujući da pojedinačnim angažmanom možemo napraviti razliku. Tako je zadnjih deset godina obnašao i dužnost predsjednika Izvršnog odbora HUP-ove podružnice Varaždin, dopredsjednika skupštine Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, člana Upravnog odbora Hrvatskih izvoznika, člana gospodarskog vijeća HGK Krapinsko-zagorske županije i člana upravnog odbora WBAF-a (Svjetski investicijski foruma poslovnih anđela) za Hrvatsku.

Na dodjeli nagrada potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačevic obratio se je nagrađenima sa riječima podrške i čestitke.

Glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber čestitala je nagrađenima i podsjetila je na problem najvećeg poreznog opterećenja, a iza Hrvatske je jedino Švedska.

Istaknula je da je riješenje ovog problema je novi zakon o radu i podizanje produktivnosti koja je, kako kaže, iznimno niska i neodrživa. Naglasila je da poslodavci trebaju već sada znati cijene energenta poslije 31. ožujka. 

Uz to naglasila je da gotovo pola milijuna zaposlenih radi u javnoj ili državnoj službi od 1,6  milijuna ljudi na tržištu rada što je neodrživo, rekla je.