TURISTI I SELO

Prvi priručnik za bavljenje seoskim turizmom

30.01.2012 u 12:52

Bionic
Reading

Svima koji se u Hrvatskoj žele ili se već bave seoskim turizmom odnedavno je dostupan prvi nacionalni "Priručnik za bavljenje seoskim turizmom - korak po korak od ideje do uspješnog poslovanja", u kojem su objedinjenja sva relevantna znanja i informacije važne za bavljenje tim poslom

Priručnikom se želi potaknuti daljnji razvoj seoskog turizma u Hrvatskoj, kaže autor tog priručnika Robert Baćac, nacionalni konzultant za agroturizam pri UNDP-u i direktor konzorcija agroturizma i ruralnog turizma Istre 'Ruralis'.

Objavljen u sklopu UNDP-ovog projekta 'Očuvanje i održivo korištenje biološke raznolikosti na dalmatinskoj obali–COAST', priručnik je besplatan. Njegovo je izdavanje sufinanciralo Ministarstvo turizma, koje je i nakladnik.

Priručnik na jednom mjestu detaljno, na jednostavan i razumljiv način nudi sve potrebno za organizaciju, vođenje i poslovanje turističkog seoskog obiteljskog gospodarstva, od same ideje, preko izbora vrste turističkih domaćinstava i turističkih usluga, do mogućnosti financiranja, uređenja domaćinstva, registracije, zakonskih odredbi, poreznih obveza, promocije, marketinga i drugog. Namijenjen je početnicima i onima koji se seoskim turizmom već bave.

Najviše registriranih agroturizama ima u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ali, kako kaže Baćac, i u ostalim se županijama zadnjih godina bilježi porast broja tih gospodarstava. Gleda li se širi kontekst seoskog turizma, te ubroje i gospodarstva koja su registrirana kao privatni iznajmljivači (oni koji su uredili tradicijske seoske kuće za smještaj), tada broj objekata u kojima se u Hrvatskoj odvija neka vrsta seoskog turizma raste na gotovo 800, dodaje Baćac.

Priručnik svima njima može biti od koristi, smatra Baćac, tim više što su se od samih početaka razvoja seoskog turizma u Hrvatskoj oni koji su na svojim gospodarstvima pokrenuli turističke usluge suočavali s nedostatkom servisnih i detaljnih informacija, ali i znanja o tome na jednom mjestu.