IZBORNE FINANCIJE

Pogledajte koliko je stajalo najskuplje mjesto u Saboru

27.10.2016 u 08:46

Bionic
Reading

Izvješća hrvatskih političkih stranaka i koalicija o financiranju izborne promidžbe pokazuju da je proboj u Hrvatski sabor najviše koštao Milana Bandića dok je SDSS najmanje izdvojio za pojedino osvojeno zastupničko mjesto

Kao i uvijek, najviše novca u izbornu utrku uložile su dvije najveće političke opcije koje su u konačnici osvojile najviše saborskih mandata. HDZ je s partnerskim strankama u predizbornoj kampanji potrošio 13,5 milijuna kuna i osvojio 61 saborski mandat dok je Milanovićeva Narodna koalicija u 54 saborska mjesta investirala 9,2 milijuna kuna.

Milijunske iznose za animiranje birača uložili su i Most te koalicije okupljene oko Milana Bandića i Živog zida.

Kada pak promotrimo efikasnost ulaganja, odnosno utrošeni novac po osvojenom zastupničkom mjestu, slika je malo drugačija.


Najgore su prošli politički gubitnici koji su puno uložili, a na kraju osvojili znatno manje mandata od očekivanja. Investicijskim rječnikom, najslabiji povrat na uloženo ostvario je Milan Bandić. Svako od dva osvojena saborska mjesta koaliciju okupljenu oko zagrebačkog gradonačelnika koštalo je čak 1,8 milijuna kuna.

Visoku cijenu saborskog mandata platio je i Glavašev HDSSB koji je za jedini osvojeni mandat potrošio 840 tisuća kuna.

Najmanje novca po saborskom mandatu, tek 148 tisuća kuna, za promidžbene aktivnosti je trebao izdvojiti SDSS što je i razumljivo s obzirom na model biranja manjinskih zastupnika.

Od ostalih političkih opcija najekonomičnije je poslovala Jedina opcija, koalicija okupljena oko Živog zida, kojoj je za saborski mandat bilo dovoljno u marketinške aktivnosti uložiti 155 tisuća kuna.


Analiza prihoda i troškova pokazuje da su sve političke grupacije, osim IDS-a, potrošile više nego što su prikupile u predizbornoj kampanji. S gubitkom od 3,2 milijuna kuna prednjači HDZ, a slijedi Bandićeva koalicija s minusom od 2,2 milijuna kuna i Narodna koalicija kojoj rashodi nadmašuju prihode za 1,8 milijuna kuna.

Većina stranaka i koalicija neće imati problema s pokrivanjem manjkova budući da će za svaki osvojeni mandat od države dobiti 135 tisuća kuna naknade. Tako će, primjerice, HDZ s partnerima za osvojeni 61 mandat dobiti 8,2 milijuna kuna.

Problema bi mogla imati jedino Bandićeva koalicija koja će i nakon inkasiranja državne naknade ostati kratka za 1,9 milijuna kuna.