10. SUSRET TRGOVACA

Trgovački lanci i nekonkurentnost prijete opstanku malih trgovaca

28.09.2016 u 15:59

Bionic
Reading

U proteklih pet godina u Hrvatskoj je zatvoreno četiri tisuće trgovačkih obrta i ugašeno 11 tisuća radnih mjesta u maloj trgovini, a ti se negativni trendovi nastavljaju, upozoreno je u srijedu na 10. susretu trgovaca Hrvatske obrtičke komore

Iako su dio tržišne utakmice, mali obrti suočavaju se s nizom problema poput recesije, nedovoljne konkurentnosti na tržištu i preslabog financiranja, a istovremeno se otvaraju veliki trgovački lanci koji dodatno ugrožavaju njihovu tržišnu poziciju.

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec upozorio je da je u proteklih pet godina po pitanju ugašenih trgovačkih obrta nestao grad veličine Pazina i upitao: 'Jeste li negdje pročitali da je bila zabrinuta vlada, da je reagiralo koje ministarstvo i da se nešto poduzelo?'

'U odnosu na prošlu godinu, broj malih obrtnika članova Ceha trgovine smanjio se za 715 (6,5 posto), dok je u proteklih pet godina taj broj smanjen za 4.127 obrta (28,6 posto). Istovremeno se broj zaposlenih u malim obrtima smanjio za 3,5 posto u odnosu na 2015. godinu. Kako bi se taj negativan trend ublažio, mali trgovci trebaju nuditi autohtone, eko proizvode koje veliki trgovački lanci nemaju u ponudi', istaknuo je Mladen Malta, predsjednik Cega trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK) na panel raspravi 'Mala trgovina u otežanim uvjetima poslovanja'.

Mali trgovci se, u odnosu na velike trgovačke lance, lakše prilagođavaju, lakše mijenjaju lokacije poslovanja, imaju izravan kontakt s kupcima, a blizina trgovine potrošačima smanjuje troškove goriva i vremena, rekao je Malta.

'Jedan od problema s kojima se ovaj sektor susreće su trgovine na otocima koje posluju od 45 do 60 dana godišnje, u jeku turističke sezone, a nakon toga često i po tjedan dana nemaju kupaca. Razlog je dvostruko manja naseljenost otoka u odnosu na kopnena područja, ali i prijevoz robe, koji otočkog trgovca godišnje stoji 25 tisuća kuna', osvrnuo se Dušan Vrban, predsjednik Ceha trgovine HOK-a Zadarske županije.

S druge strane, Ivan Čibarić, član Ceha trgovine HOK-a ukazao je kako još nije uređeno pitanje pokretnih trgovina. Smatra da bi im zato lokalne vlasti trebale osigurati ravnopravan položaj s ostalim trgovinama.

Vjeruje se da će se ovaj problem riješiti projektom 'HOK zna' čiji je cilj obrtnicima omogućiti kvalitetnije i povoljnije poslovanje osiguravanjem pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana, s kojima komora ima sporazume o suradnji. Tu je i Zelena knjiga Europske unije kojom se planira uvesti jedinstveno digitalno tržište zemalja članica kako bi se prodavači i potrošači bolje povezali, osigurali bolju ponudu proizvoda i njihovu bolju i bržu dostupnost.

Unatoč trenutačnom stanju, Malta se nada boljoj budućnosti.

'Porezno rasterećenje malih trgovaca je jedna od prilika njihovog opstanka na tržištu. Istovremeno su potrebne niže naknade za kartično poslovanje, pojačan nadzor rada na crno, snažna akcija nove Vlade, ali i poduzetnika da se ukine niz nepotrebnih i ograničavajućih propisa', istaknuo je predsjednik Ceha trgovine HOK-a.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako te probleme planiraju riješiti uvođenjem Zakona o zabrani nepoštenih trgovinskih uvjeta koji je u izradi, a kojim bi se osnažila pozicija malih trgovaca na tržištu, te smanjila prodaja proizvoda ispod nabavne cijene, dok je Marija Kulaš iz Sektora za trgovinu i unutarnje tržište pri Ministarstvu gospodarstva istaknula kako je najbitnije zakonski urediti nelojalnu konkurenciju i zaštititi proizvođače i vlasnike trgovačkih obrta.

'Usporedbe radi, u Njemačkoj posluje 5,4 milijuna trgovačkih poduzeća s prometom većim od 8 milijardi, a na malu trgovinu otpada 2,7 milijardi eura. Iako gotovo izumrle, male trgovine, popularno zvane "Tante Emma" ponovno se pojavljuju u centrima njemačkih gradova, što zbog nostalgije lokalnog stanovništva, što zbog njihove želje za lokalnim proizvodima', zaključio je Ante Gavranović, publicist i ekonomski analitičar.

435590,435590,367389,287986