UŠTEDA 6 MILIJUNA KUNA

Hoće li ukidanje pečata biti pečatirano

04.05.2016 u 08:41

Bionic
Reading

Vlada bi na današnjoj sjednici trebala pokrenuti jednu od najavljenih reformskih mjera, a to je ukidanje upotrebe pečata iz poslovne prakse. Procjene su da će to donijeti uštede u procesu pokretanja poslovanja od gotovo šest milijuna kuna

'Pečat se više formalno ni ne traži. Ali da izbjegnemo taj trošak pri pokretanju poslovanja poduzeća, to je jedan od momenata koji se može izbjeći', rekao je ministar gospodarstva Tomislav Panenić najavljujući tu mjeru.

Proteklih godina Visoki trgovački sud u više slučajeva je presudio da za pravovaljanost isprave i ugovora pečat nije obvezan. Ipak, to će olakšati život poduzetnicima koji su za pečat trebali izdvojiti stotinjak kuna.

U zaključku Vlade nije naveden rok u kojem će se ukinuti upotreba pečata, ali je imenovana radna skupina koja će Vladu za tri mjeseca prvi put izvijestiti o tome dokle su stigli s ukidanjem pečata koji uz Hrvatsku u EU upotrebljavaju još samo Irska i Grčka

U Vladi smatraju kako to govori u prilog ukidanju pečata kao jednog od preduvjeta modernizacije sustava državne i javne uprave te nastavka izgradnje sustava elektroničkih usluga građanima i gospodarstvu.

Mjerenjem Standard Cost Modelom u sklopu Akcijskog plana za smanjenje administrativnog opterećenja gospodarstva, izračunato je administrativno rasterećenje od gotovo šest milijuna kuna na primjeru ukidanja pečata u procesu pokretanja poslovanja, odnosno osnivanja 22.970 j.d.o.o.-a i d.o.o.-a s jednim osnivačem.