promjena generacija

Njemačke tvrtke u velikom problemu: Vlasnici nemaju nasljednike

16.01.2024 u 08:22

Bionic
Reading

Praktično polovica obiteljskih tvrtki u Njemačkoj suočava se s promjenom generacija, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo pozivajući se na vlastito istraživanje, navodi dpa

Naime, u 50 posto tvrtki u vlasništvu jedne obitelji i s više od 250 zaposlenih, vlasnici namjeravaju u iduće tri godine vođenje posla prepustiti mlađima, rekla je Annette von Maltzan iz Ifa, a prenosi Fenix-magazin.

No, u isto vrijeme 42 posto tih poduzeća nema nasljednika za preuzimanje. Samo jedna od tri te tvrtke može popuniti upravna tijela članovima obitelji, rekla je Von Malzan.

Gotovo polovicu obiteljskih tvrtki vodi druga ili treća generacija, a svaka dvadeseta nastala je prije 1900. godine. U posljednje je vrijeme primopredaja upravljanja unutar obitelji sve teža.

U svakoj od iduće dvije godine očekuje se primopredaja vlasništva nad oko 36.000 obiteljskih tvrtki, ali profesionalnu karijeru mlađih sada češće oblikuju osobni interesi pa je razvijaju izvan kuće, rekao je ekonomist Rainer Kirchdörfer.

Kirchdörfer, direktor Zaklade za obiteljsko poduzeće, požalio se na loš okvir – “birokraciju, skupoću energije, nedostatak kvalificirane radne snage i porezna opterećenja” – koji obeshrabruje mlađu generaciju od preuzimanja obiteljskog poduzetništva.