ŠTO KAŽU ANALITIČARI?

Njavro: Rast od 1,8 posto nije dovoljan ni za otplatu kamate duga

03.05.2016 u 19:11

Bionic
Reading

'Rast od 1,8 posto nije dovoljan ne samo za otplatu glavnice našeg duga, već ni za kamate', poručio je ekonomski analitičar Mato Njavro za RTL Danas

Objavljena je proljetna prognoza Europske komisije za 2016. U Europi očekuju skroman gospodarski rast od 1,8 posto. I Hrvatska je u tim okvirima - 1,8 posto. Manje je to od 2,1, što priželjkuje hrvatska Vlada.

O ovoj temi u RTL-u Danas govorio je ekonomski analitičar Mato Njavro.

'Ne bih se složio s gospodinom Grčićem da se rast od 1,8 posto BDP-a može nazvati zaletom. To je dosta slabašan rast, impotentan gotovo. Mislim da Hrvatska time ne može biti zadovoljna. Rast od 1,8 posto nije dovoljan ne samo za otplatu glavnice našeg duga, već ni za kamate. To je slabašan rast u okruženju u kojem ostale zemlje u jugoistočnoj Europi rastu puno brže', kazao je Njavro.

Upitan koliki bi trebao biti taj rast da se može govoriti o realnom pomaku, Njavro je kazao: 'Češka je prošle godine rasla oko 3,5 posto, Poljska između 3,5 i 4 posto. To su minimumi koje trebamo imati da bismo mogli govoriti o nekakvom poletu. A da ne spominjemo Indiju sa 7 posto. Ovo je malo, slabo i nedovoljno. S druge strane, ministar Marić je spomenuo da su ove projekcije stigle prije nego što je Vlada predložila set reformi, tako da postoji mogućnost da, kada te reforme budu implementirane, vidimo određene rezultate.'

Prošli tjedan u Bruxelles je poslan Nacionalni program reformi. Je li Hrvatska na dobrom putu ili samo mašta da je na tom putu?

'Treba pozdraviti ovu listu želja, odnosno reformi. Mislim da je dobro da je napravljena ta lista. Mislim da je dobro da se Vlada fokusirala na najveći hrvatski problem, javni dug, a onda i deficit koji generira javni dug. Mislim da bi bilo bolje da su još jače srezali deficit. Time bi se poslala jača poruka našim investitorima. S druge strane, malo sam skeptičan kao i svi mi jer su i prijašnje Vlade RH puno puta predlagale reforme, a implementaciju nikad nismo dočekali. Volio bih vjerovati da ova Vlada misli ozbiljno', kaže Njavro.