REAKCIJA NA RAST BDP-A

Grčić: Ovo je potvrda da smo izvukli zemlju iz krize

27.11.2015 u 13:22

Bionic
Reading

BDP je u trećem tromjesečju 2015. porastao za 2,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014., objavio je Državni zavod za statistiku. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić odmah je sazvao konferenciju za novinare i poručio kako je ovime otklonjena bilo kakva sumnja u uspješnost Vlade. 'Ovo je najbolja garancija budućim koalicijskim partnerima da znamo kako se vode država i gospodarstvo', rekao je Grčić.

‘Ovo je stopa koja definitivno potvrđuje da je ova Vlada zajedno sa svojim partnerima, poduzetnicima i građanima, definitivno izvukla zemlju iz gospodarske krize. Zato u ime svojih kolega u Vladi mogu izraziti zadovoljstvo i ponos da smo to uspjeli upravo u ovom mandatu’, rekao je Grčić.

Najviše je tome pridionio turizam, ali i povećanje osobne potrošnje, izvoza, kao i rast investicija od 2,2, posto kaže Grčić.

‘Sada smo došli u situaciju da su investicije u Hrvatskoj probuđene i da su u ovom kvartalu dale najveći dopronos rastu BDP-a. Tu je i osobna potrošnja koja je rasla više nego u prethodnom kvartalu po stopi od 1,4 posto i tu je dobar rezultat izvoza, negdje 8 posto rasta’, kaže Grčić.

Svjež je to vjetar u leđa u pregovorima oko formiranja nove Vlade, dodaje Grčić koji je pozvao partnere na zajednički rad na stabilnosti gospodarstva.

‘Hrvatska je definitivno sada u zamahu i važno je da se nova Vlada i parlament što brže konstituiraju, da proces pregovaranja uspješno završi i da se nastavimo baviti ovim ozbiljnim poslom da se ovi pozitivni trendovi nastave’, poručuje Grčić.

A s obzirom na rast BDP-a nova će Vlada, čini se, morati pronaći dodatnih 1,8 milijardi kuna za povećanje osnovice plaća javnih i državnih službenika. Dio je to sporazuma koji su sindikati potpisali još u vrijeme HDZ-ove vlade 2009., pa potom i 2011. u kojem stoji da će se osnovica za plaće za oko 240 tisuća zaposlenih povećati za šest posto ako rast BDP-a za dva tromjesečja uzastopno raste prosječno dva ili više posto.

‘Razgovarat ćemo s našim partnerima. Treba voditi računa da je iduća godina jedna od prijelomnih godina u procesu fiskalne konsolidacije’, zaključio je Grčić.