PROSVJED PRED VLADOM

Udruga Franak: O čemu Vlada i bankari pregovaraju nama iza leđa?

03.07.2015 u 09:53

Bionic
Reading

U petak je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića započeo još jedan prosvjed Udruge Franak, a prosvjednici traže osnivanje istražnog povjerenstva za slučaj Franak, zakon o ukidanju valutne klauzule u postojećim kreditima u švicarskim francima te moratorij na ovrhe i deložacije do donošenja zakonske regulative

Okupljanje prosvjednika, koji nose transparente s porukama Stop dužničkom ropstvu i slično, počelo je u 9,20 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a na samom početku prosvjeda okupilo se nekoliko desetaka ljudi. Povorka potom, uz policijsko osiguranje, kreće prema Markovu trgu.

Prema riječima organizatora, prosvjed je od izuzetne važnosti za zadužene u švicarskim francima, ali i za ostale građane koji su nezadovoljni općim stanjem u državi.

Marijan Petruša, jedan od organizatora skupa iz Udruge franak, kaže kako na Markovom trgu očekuje oko 1500 prosvjednika.

'Ovaj smo prosvjed organizirali da vidimo o čemu to Vlada i banke pregovaraju, a nas su ostavili po strani i mi ništa ne znamo o tim pregovorima. Mi prije svega tražimo da se promijeni Zakon o potrošačkom kreditiranju i da banke postupe po presudi Vrhovnog suda, odnosno da nam vrate preplaćene kamate i umanje glavnicu. Osobno sam svojevremeno digao mali kredit u švicarcima, a banka mi, prema mojim proračunima, mora vratiti preplaćenih 170.000 kuna', kaže Petruša.

Prosvjed će, po njegovim riječima, uz nekoliko govornika, trajati otprilike do podneva.