KONFERENCIJA O STEČAJU

Pazite na važne promjene u predstečajnom postupku

27.05.2015 u 12:25

Bionic
Reading

Na konferenciji pod nazivom 'Kako izbjeći mogućnost stečaja' u organizaciji konzultantske tvrtke PricewaterhouseCoopers Hrvatska (PwC) odvjetnik Mićo Ljubenko predstavio je novi stečajni zakon koji u sebi sadrži i odredbe o predstečajnoj nagodbi

Naglasio je da u novom obliku predstečajnog postupka koji je ugrađen u stečajni zakon postoji nekoliko bitnih novina. Ponajprije, uveden je novi odnos između suda i Fine tako da više ne postoji dualitet. 'Fina će dobiti krajnje tehničku ulogu prikupljanja prijava tražbina vjerovnika i njihovog prosljeđivanja sudu na obradu što znači da dužnik pokreće i vodi postupak samo na sudu', naglašava Ljubenko.

Druga je bitna novost ta postavljanje strožih uvjeta za pokretanja predstečaja kako bi se izbjegle zlouporabe. Poduzetnici više neće trebati pokretati stečaj po sili zakona, već će to biti njihovo pravo. Međutim predstečajni postupak neće moći pokrenuti ako prođe više od 60 dana od blokade računa.

Također, ubuduće će se izbjeći upravni sudovi kod sporova u nagodbama, a sve sporove rješavat će trgovački sudovi.

Uveden je i novi način zaštite vjerovnika da se izbjegne preglasavanje. Do sada se moglo provesti predstečaj tako da samo jedan vjerovnik preglasa sve vjerovnike, a po novome, za nagodbu će trebati glasati natpolovičan broj vjerovnika s dvije trećine tražbina.

'Novi predstečaj poslužit će za vjerovnike koji će morati dobro razmisliti prije nego što krenu hoće li to moći provesti i hoće li imati podršku vjerovnika u tom procesu', zaključio je Ljubenko.