SRBIJA NIJE ZAINTERESIRANA

Tesla banci prijeti gašenje

24.04.2015 u 22:19

Bionic
Reading

Vojvođansko tajništvo za financije priopćilo je u petak da se Tesla banka iz Zagreba nalazi pred gašenjem jer većinski dioničar, država Srbija, nije poduzeo ništa za njezino spašavanje

Kako se navodi u priopćenju, budući da država Srbija nije poduzela aktivnosti na povećanju kapitala, regulatorni kapital banke je od 1. travnja ove godine ispod zakonskog minimuma zbog čega su predstavnici Hrvatske narodne banke (HNB) upozorili da su se stekli uvjeti za njezinu likvidaciju.

'Očekivanja svih bila su da će Republika Srbija, kao najveći dioničar, izvršiti dokapitalizaciju banke', naveli su u vojvođanskoj vladi, te dodali kako se radi o neodgovornom odnosu.

Pokrajinska vlada podsjeća da je Srbima povratnicima 'upravo Tesla banka trebala pružiti pomoć po povratku, omogućiti im da razvojem malih i srednjih poduzeća osiguraju sebi uvjete za život i rad, te pridonesu stvaranju ambijenta koji bi omogućio povratak ostalih'.

'Tim povodom izražavamo zabrinutost i pozivamo odgovorne da poduzmu odgovarajuće korake na održanju imovine i pruže podršku Srbima u Hrvatskoj', izjavio je pokrajinski tajnik za financije Zoran Radoman, prenijela je Radio televizija Vojvodine.

Poslovanje Tesla banke je otežano poslije odbijanja Srbije koncem prošle godine da uloži novac u dokapitalizaciju banke, kao i zbog odluke Vlade Srbije i Vojvodine da prodaju svoj većinski paket dionica.

Tesla banka je zamišljena kao razvojna banka koja će povoljnim kreditima i logističkom podrškom omogućiti održiv povratak srpskih izbjeglica u Hrvatskoj i olakšati Srbima u Hrvatskoj osnivanje malih i srednjih poduzeća. Projekt je iniciralo Srpsko narodno vijeće.