GAVRILOVIĆEV POMAGAČ

Tko je bio pokojni Jozo Martinović?

27.11.2014 u 19:33

Bionic
Reading

U USKOK-ovoj informaciji o pokretanju istrage protiv Georga (Đure) Gavrilovića spominje se bivši ministar financija, pokojni Jozo Martinović kao glavni sudionik u 'ratnom profiterstvu'. Prema optužnici, Martinović je naložio da se s inozemnog računa namijenjenog za nabavu oružja i opreme potrebne za obranu Hrvatske Gavriloviću isplati dva milijuna DEM za kupnju petrinjske tvrtke

Financijski stručnjak Jozo Martinović, čovjek od povjerenja Franje Tuđmana i Gojka Šuška, preuzeo je funkciju ministra financija 4. kolovoza 1991. i zadržao se na toj poziciji nešto više do godinu dana (do 12. 8. 1992.). Prije toga bio je direktor Privredne banke Zagreb u koju se kao savjetnik vratio nakon kratkog ministarskog mandata.

U burnim ratnim vremenima sudjelovao je u financiranju naoružavanja Hrvatske. Zbog embarga na uvoz oružja, financiranje naoružanja odvijalo se zaobilaznim kanalima, a novčana sredstava za kupnju oružja na ilegalnom tržištu putem Ministarstva financija i PBZ-a prebacivala su se na inozemne račune.

Procjenjuje se da je devedesetih godina iz Hrvatske na račune u inozemnim bankama isplaćeno više od 500 milijuna dolara. Radilo se o novcu iz proračuna i deviznih rezervi, posudbi, prihodima od prodaje društvenih stanova i uplata hrvatskih iseljenika. Dokumentacija o korištenju tih sredstava izuzetno je manjkava. Nije poznato koliko je oružja država stvarno nabavila, a koliko je novca išlo za druge namjene, i u džepove pojedinaca.

O ulozi Joze Martinovića u zlouporabama državnog novca malo se zna, ali prema rijetkim svjedočanstvima može se zaključiti da je on bio operativac, a glavni nalogodavci bili su Gojko Šušak, Hrvoje Šarinić i Vladimir Zagorec.

'On je znao što se plaćalo, ali se pismeni tragovi o tomu što se plaćalo u arhivi Ministarstva financija ne mogu pronaći. Ja sam kroz modele plaćanja polako shvaćala o čemu se radi, pogotovo kad je počela isplata gotovine. Bila sam strašno naivna i ozbiljno sam prišla poslu, a kad sam shvatila o čemu je zapravo riječ, više se nisam mogla povući - Franjo Tuđman i Gojko Šušak osobno su mi zabranili da se povučem iz tog posla', posvjedočila je njegova pomoćnica Terezija Barbarić u intervjuu Nacionalu 2006. u povodu procesa protiv generala Zagorca.

Nakon njegove nagle smrti sredinom devedesetih, Martinovićev ured u PBZ-u bio je zapečaćen, a prema svjedočenju Terezije Barbarić, Vladimir Zagorec sklonio je dokumentaciju o tajnovitim isplatama.