BAVARCI AUSTRIJANCIMA

Platite nam 2,4 milijarde eura ili ništa od prodaje Hypo banke!

Bionic
Reading

Bečki dnevnik Der Standard javlja kako se Austrija našla u novim problemima zbog afere Hypo. Naime, Bayerische Landesbank od Austrije potražuje 2,4 milijarde eura jamčevina koje je austrijska država preuzela za posrnuli Hypo imperij, te se protivi prodaji koja je dogovorena s američkim investicijskim fondom Advent

'Loše vijesti došle su za Republiku Austriju, odnosno ministra financija Hansa Jörga Schellinga, u srijedu navečer iz Münchena. Umjesto očekivane potvrde prodaje balkanske mreže Hypo banke (SEE) američkom investicijdkom fondu Advent, ministar je dobio dopis od Bayerische Landesbank (BLB) koji bi državu i porezne obveznike mogao stajati mnogo novaca.', javlja Der Standard najnoviji preokert u višegodišnjoj trakavici oko propale i kriminalno vođene Hypo Alpe Adria banke.

Naime, BLB je svojedobno dobila garancije od Austrije u vrijednosti od 2,4 milijarde eura kada je propala banka podržavljena krajem 2009. godine, a također se protive i prodaji balkanske mreže Hypo banke. BLB zapravo dovodi u pitanje i neke poteze austrijske vlade u restrukturiranju Hypo banke, na što je pak potrošeno više od deset milijardi eura javnog novca, a da Bavarci misle ozbiljno pokazuje i to da isplatu 2,4 milijarde plus kamate traže u roku od – dva tjedna!

BLB je svojoj austrijskoj kćerki – kojoj je bivša uprava Hypo banke podvalila lažne bilance pri kupovini - 2008. davala kredite za koje su sada izračunali da iznose 2,4 milijarde eura. Austrijanci – koji su onda preuzeli Hypo banku - te kredite nisu pak vraćali, pa je cijela stvar u međuvremenu završila i na sudu. BLB se poziva na ugovor od 29. prosinca 2009., u kojemu između ostaloga stoji da se Republika Austrija obavezuje 'u slučaju razbijanja banke ili njenog ukidanja na traženje Bavarske vratiti sve otvorene kredite'.

Druga loša vijest je, piše Der Standard, to što Bavarska zasad nije zadovoljna dealom da se SEE proda američkom fondu Advent, s time da je i Europska banka za obnovu i razvoj odlučila ući u taj posao s 20 posto udjela. Bečke novine podsjećaju da se BLB već prije koristila takvim potezima kako bi utjecala na restrukturiranje Hypo banke i zaštitila vlastite financijske interese u cijeloj priči.