HRVATSKA OPET PADA

Porazni podaci za ekonomsku klimu u EU

30.09.2014 u 09:35

Bionic
Reading

Prema najnovijim podacima koje je objavila Europska komisija, a prenosi ih austrijski dnevnik Die Presse, Indeks ekonomske klime u EU se u rujnu bitno pogoršao s 104,6 na 103,6 bodova. Najveći pad na ljestvici ovog indeksa doživjela je Finska s -5,8 bodova dok je Hrvatska četvrta s minusom od 3,8 bodova

Hrvatska doista nema sreće s raznolikim međunarodnim indeksima, ljestvicama i listama koje mjere pojave vezane uz gospodarstvo i ekonomiju. Na ljestvicama konkurentnosti Hrvatska redovito pada i pada, a najnoviji minus koji si može upisati jest onaj Indeksa ekonomske klime (Economic Sentiment Indicator – ESI), a objavljuje ga Europska komisija. ESI kompilira statistike iz različitih sektora ekonomije, od industrije preko građevine pa do maloprodaje.

Jučer su objavljeni rezultati za rujan, a oni pokazuju da se gospodarska klima u cijeloj Europskoj uniji u rujnu značajno pogoršala te se ESI s 104,6 bodova spustio na 103,6. I unutar eurozone je došlo do pada od 0,7, na 99,9 bodova.

Najveći minus, od čak 5,8 bodova, ima Finska, a slijede je Danska (-5,1) i Austrija (-3,5). Hrvatska je na neslavnom četvrtom mjestu za rujan, s padom od 3,4 boda, a iza nas su Bugarska (-2,9) i Grčka (-2,7). Samo u osam država Europske unije ESI je zabilježio porast, a to su na prvom mjestu Malta (+4,0) i Mađarska (+3,7). Slovenija i Portugal dijele treće mjesto s plusom od 1,1 bod, a minimalan porast ESI-ja zabilježile su još Češka, Španjolska, Nizozemska i Francuska. Gospodarska supersila EU-a, Njemačka, također je za rujan zabilježila minus od 0,3 boda.

Pad je zabilježen i što se tiče Indeksa poslovne klime (Business Climate Indicator – BSI) za cijeli EU, i to na najlošiji rezultat od listopada prošle godine.