POSLOVNI UZLET

Maras najavio 70 milijuna eura za poduzetničke zone

19.09.2014 u 13:46

Bionic
Reading

U narednoj godini Ministarstvo poduzetništva i obrta uložit će 70 milijuna eura u osnivanje novih poduzetničkih zona, najavio je ministar Gordan Maras na manifestaciji Poslovni uzlet Pregrade, u organizaciji Poslovnog dnevnika. 'Osigurano je ukupno 180 milijuna eura za poduzetništvo, od čega 130 milijuna za proizvođače i 50 milijuna za turizam. Uz to, planiramo i tri milijuna eura potpore informatizaciji tvrtki i obrta', kazao je Maras

Ministar poduzetništva i obrta je i ovom prigodom istaknuo važnost događanja kakav je Poslovni uzlet. 'Pozitivno je što su ovu inicijativu dobro prihvatile jedinice lokalne samouprave jer je važno da se poduzetnici na licu mjesta upoznaju s novostima i mogućnostima u gospodarstvu. Poslovni uzlet je postao 'potporna institucija' hrvatskim poduzetnicima. Da je poduzetništvo u zaletu, pokazuje i činjenica da je samo ove godine otvoreno 16 tisuća novih tvrtki i obrta', navodi Maras. Dodaje da je posebno bitno poduzetnike na terenu upoznavati s mogućnostima dobivanja sredstava iz europskih fondova.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je na Poslovnom uzletu grada Pregrade da je ta županija jedan od lidera u Hrvatskoj po razvoju gospodarstva. 'U Zagorju postoji duga tradicija poduzetništva, posebice obrta, koja nije zamrla ni tijekom socijalističkog razdoblja. Ta tradicija kvalitete, točnosti i konkurentnoga proizvoda, pomogla je da zagorski gospodarstvenici puno lakše podnesu gospodarsku krizu nego što je to bio slučaj u nekim drugim područjima. Štoviše, iako je bilo razdoblja s padom broja registriranih tvrtki i obrta, činjenica je da mi stalno rastemo i samo u razdoblju od godinu dana, nezaposlenost nam je pala 8,8 posto. Istodobno je ove godine izdano 14 građevinskih dozvola za poduzetničke projekte', komentirao je Kolar. Iako je poduzetništvo razvijeno u čitavom Zagorju, tu posebno mjesto ima Pregrada koja je treći po veličini grad u Županiji. 'U Pregradi imamo dugu tradiciju poduzetništva i investicija. Prva strana investicija u našem gradu ostvarena je još u 19. stoljeću. Posebice smo ponosni na našu poduzetničku zonu u kojoj tvrtke zapošljavaju više od 600 ljudi, a 70 posto svojega prihoda ostvaruju u inozemstvu', kazao je Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade.

Prilikom otvaranja Poslovnog uzleta u Pregradi, direktorica Poslovnog dnevnika Andrea Borošić uručila je Ivanu Pejiću, pomoćniku ministra znanosti, obrazovanja i sporta, donaciju od tisuću primjeraka 'Edukativnog priručnika', publikacije izrađene u suradnji Poslovnog dnevnika, Algebre i Ministarstva poduzetništva i obrta, koja bi trebala pomoći poduzetnicima i studentima da pokrenu i razviju svoj biznis. Pejić je istaknuo važnost takvih projekata i takvih priručnika koji informiraju i educiraju poduzetnike te je najavio da će tih tisuću primjeraka biti distribuirano ekonomskim fakultetima i institutima, ali i istraživačima i inovatorima koji često ne znaju kako komercijalizirati svoju zamisao.

U sklopu projekta 'Poslovni uzlet' otvorena je treća regionalna manifestacija namijenjena razvoju i edukaciji poduzetnika i obrtnika, koja okupila 300-tinjak poduzetnika. Treća po redu manifestacija Poslovni ulet Grada Pregrade bilježi veliki interes, što pokazuje potrebu i želju poduzetnika i obrtnika za edukacijama, usavršavanjem te cjeloživotnim učenjem.

Poslovni uzlet je projekt koji je pokrenuo Poslovni dnevnik početkom godine kako bi pokrenuo razvoj malih i srednjih poduzetnika te obrtnika. Svjestan poteškoća prisutnih u gospodarstvu, besplatnim edukacijama, seminarima i treninzima iz područja koja su od vitalne važnosti za poslovanje poduzeća, nastoji pomoći poduzetnicima da postanu još bolji i konkurentniji na tržištu.