KORIST OD RATA U UKRAJINI

Uvode im sankcije, a rusko gospodarstvo raste

12.09.2014 u 19:36

Bionic
Reading

Unatoč stagnaciji bruto domaćeg proizvoda, u Rusiji se opaža neobičan porast industrijske aktivnosti. Prema istraživanjima banke HSBC i Instituta za ekonomsku politiku 'Egor Gajdar', u Rusiji se već treći mjesec zaredom bilježi porast industrijske proizvodnje, piše Ruski vjesnik

'U skladu s postojećom potražnjom robe, zasad bilježimo pozitivnu dinamiku industrijske proizvodnje, unatoč općoj ekonomskoj situaciji i prognozama stručnjaka', navodi se u istraživanju Instituta 'Gajdar'.
Pokazatelje su prije svega poboljšale tvrtke iz područja strojogradnje i metalurgije, koje su povećale svoj udio na domaćem tržištu uslijed zabrane uvoza robe iz Ukrajine, navode autori istraživanja. Osim toga, u kolovozu 2014. njima su se priključili proizvođači iz područja prehrambene industrije, koja se također oslanja na zamjenu uvozne robe domaćim proizvodima, donosi Ruski vjesnik

Međutim, zamjena uvoza nije mogla dati rezultate već u lipnju 2014., nego je, prema podacima analitičara, gospodarski rast posljedica događaja iz veljače-ožujka 2014., to jest 'meke' devalvacije rublja, do koje je došlo početkom godine.


Prema riječima glavnog analitičara Investicijske tvrtke UFS Alekseja Kozlova, na temelju pokazatelja iz kolovoza može se zaključiti da postoji nekoliko uzroka za porast industrijske proizvodnje u Rusiji. 'Prvi uzrok je povećana potražnja za proizvodima metalurgije uslijed zabrane uvoza iz Ukrajine', navodi analitičar.

Osim toga, prema njegovim riječima, potražnja za metalima i drugim proizvodima metalurgije vezana je uz realizaciju projekata izgradnje plinovoda, između ostalog, 'Južnog toka' do Europe i 'Snage Sibira' do Kine. 'Drugi uzrok je povećanje državnih narudžbi u području vojne industrije', smatra Kozlov. Kao treći uzrok navodi rast proizvodnje u okviru prehrambene industrije i poljoprivrede zbog nužne zamjene uvoza domaćim proizvodima.

Kako tvrdi načelnik Odjela za analitiku Investicijske tvrtke 'RUSS-INVEST' Dmitrij Bedenkov, do rasta proizvodnje došlo je zahvaljujući granama prerađivačke industrije. 'Tako je tijekom 7 mjeseci 2014. gospodarski rast u ovim granama iznosio 2,6% u odnosu na 0,8% u granama ekstraktivne industrije', objašnjava stručnjak.

Prema riječima analitičara investicijskog holdinga FINAM Antona Soroka, najveći poticaj prerađivačkoj industriji dala je devalvacija rublja s početka ove godine, kao i povećanje izvoza u Kinu. 'Proizvođači prehrambenih proizvoda danas bilježe veliku dobit zbog naglog smanjenja ponude sličnih proizvoda iz uvoza, koji su im ranije bili ozbiljna konkurencija', dodaje Soroko.

Više pročitajte ovdje