Novac PODACI ZA STUDENI

Zaustavljen pad cijena stanova i kuća

  • Autor: tportal.hr
  • 29.11.2010 14:47:37
  • 29.11.2010 13:28:28

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina se u studenome u odnosu na listopad nisu značajnije mijenjale (+0,2 posto), dok su na godišnjoj razini manje za 3,4 posto, objavio je CentarNekretnina

U Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadratnog metra kuće 37 posto niža od prosječne cijene kvadratnog metra stana. I na Jadranu su cijene u odnosu na prošli mjesec bez većih promjena (+0,3 posto), a na godišnjoj razini niže su za 4,9 posto.

Prosječne cijene kuća na Jadranu u studenom su stagnirale, kao i cijene stanova i vikendica. Prosječna tražena cijena nekretnina u Hrvatskoj ukupno, u odnosu na studeni 2010., nije ostvarila veće promjene (+0,3 posto). U odnosu na studeni 2009., odnosno na godišnjoj razini, tražene cijene nekretnina niže su za 5,1 posto.

Obzirom da je u Zagrebu ljetno razdoblje obilježeno najmanjom aktivnosti na tržištu nekretnina, u CentruNekretnina očekivali su da će cijene imati padajući trend, slično kao i u 2009. godini. U jesenskim mjesecima prodavatelji primjećuju rast broja upita nakon 'sušnog ljeta' i sukladno tome u studenom i prosincu zadržavaju cijene na razinama iz rujna i listopada.

Na Jadranu trend pada cijena nekretnina prisutan je još od proljeća, a u studenom bilježimo stagnaciju traženih cijena stanova, ali i paralelan rast prosječnih traženih cijena kuća od 0,5 posto.

'Najvažnije naglasiti razliku u kretanju traženih cijena nekretnina stanova s jedne, i apartmana s druge strane. Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u proteklih godinu dana korigirana je za čak 12,1 posto, dok je prosječna tražena cijena apartmana korigirana za 3,8 posto.

Budući da su prodavatelji apartmana prvenstveno orijentirani prema inozemnim kupcima, razlog blage korekcije na godišnjoj osnovi možemo pripisati rastu volumena trgovanja koji je zaustavio korekciju cijena budući da su zemlje iz kojih dolazi inozemna potražnja za nekretninama za odmor u Hrvatskoj u većini izašle iz recesije što se reflektiralo na tržište nekretnina za odmor. Potpora tome je i kretanje prosječnih traženih cijena kuća na Jadranu koje su na godišnjoj osnovi zabilježile nominalni rast od 1,6 posto.

Situacija je suprotna kad govorimo o stambenim nekretninama na Jadranu koje kupuje uglavnom domicilno stanovništvo. Cijene su značajno korigirane na godišnjoj osnovi i smatramo da je takva korekcija logična obzirom na stanje domaćeg gospodarstva', komentirao je Domenico Devescovi, Voditelj CentarNekretnina
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još