tržište nekretnina

Stanovi u Zagrebu najčešće se kupuju djeci, jedan kvart posebno odskače

15.03.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Jedna od naših najvećih agencija za nekretnine, Opereta, objavila je detaljan osvrt na stanje tržišta u 2023. s prvim analizama za ovu godinu

Iz osvrta je vidljivo da je prva polovina 2023. godine bila obilježena povećanom dinamikom uzrokovanom prvenstveno rekordnim brojem zaprimljenih i odobrenih zahtjeva za subvencioniranim stambenim kreditima (APN krediti) te visokim interesom stranih kupaca, čemu su pridonijeli ulazak u Schengen i uvođenje eura kao službene valute.

'U drugoj polovini 2023. godine tržište se usporilo, djelomično zbog gospodarske krize na njemačkom i austrijskom tržištu te zbog povećanja kamatnih stopa komercijalnih banaka. Ipak, unatoč ovim izazovima, u proteklih godinu dana depoziti kućanstava porasli su po stopi od 1,4 posto, a krediti kućanstvima po stopi od 9,5 posto, pri čemu je najveći rast gotovinskih nenamjenskih kredita po stopi od 11,1 posto', ističe Martina Mataić Škugor iz Operete.

Kada su u pitanju kupoprodajne transakcije, koje se odnose na kupnju građevinskog zemljišta, stana/apartmana i kuća, podaci iz Porezne uprave za 2023. godinu pokazuju pad transakcija od 2,60 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je ostvareno 57.554 transakcija, s najvećim udjelom stanova/apartmana u kupoprodaji, koji čine 49 posto ukupnog broja, te građevinskog zemljišta s 43 posto.

Izvor financiranja nekretnina

Prema podacima Operete, prevladava kupnja nekretnina vlastitim sredstvima (56 posto), iako je potrebno naglasiti da se često radi o nizu uzastopnih transakcija, od kojih je prva najčešće financirana kreditom poslovne banke. Nekretnine koje kupuju stranci najčešće su financirane vlastitim sredstvima, što dodatno pridonosi visokom udjelu takvog načina plaćanja u ukupnom broju transakcija.

Mladi od 30 do 45 godina bili su najčešći kupci u prvoj polovini 2023. godine, što je posljedica spomenutih APN kredita, dok su oni stariji od 50 godina kupovali nekretnine kao investiciju ili za svoju djecu.

Nekretnine u Gradu Zagrebu

'Najčešće nekretnine u Zagrebu kupuju oni koji ne žive u tom gradu u cilju osiguranja smještaja djece koja dolaze na školovanje i/ili u cilju potencijalne investicije kroz kratkoročni ili dugoročni najam. Čest razlog je i kupnja prve nekretnine onih koji su do tada bili podstanari', ističe Jelena Kravoščanec Todorović iz Operete.

Najprodavanije kvadrature stanova u Zagrebu bile su one do 65 kvadratnih metara, što je ujedno bila najtraženija kvadratura u zahtjevima za APN kredite.

U Opereti navode da je prosječno vrijeme potrebno za prodaju stana u Zagrebu 3,7 mjeseci, a razlika između tražene i ostvarene cijene iznosi 7,3 posto.

Što se tiče preferencija za zagrebačke kvartove, Trešnjevka sjever je najprodavaniji kvart s 15 posto udjela, a slijede Trešnjevka jug s 13 posto i Novi Zagreb istok s 11 posto udjela. Centar Zagreba i Maksimir zadržavaju vjernu bazu kupaca s po 10 posto. Najmanji interes za kupnju stanova u 2023. godini zabilježen je u podsljemenskoj zoni, a ona je kupcima zanimljiva za izgradnju ili kupnju kuće.

Prva zapažanja u 2024. godini

Prve analize za 2024. godinu ukazuju na nastavak stabilnosti tržišta nekretnina, uz kontinuirano povećanu potražnju unatoč manjoj ponudi nekretnina. Iz Operete navode da potražnja za kupovinom ostaje visoka, no ponuda zaostaje, posebno ističući nedostatak stanova veličine između 45 i 65 kvadratnih metara.

Ovi podaci ukazuju na dugotrajan trend visoke potražnje u odnosu na ograničenu ponudu, posebno u segmentu manjih stanova.