Novac SLIKA PRILIKE USPORENOG GOSPODARSTVA

Dolar na najnižoj razini prema jenu

Dolar je u srijedu na međunarodnim tržištima potonuo na najnižu razinu prema jenu u posljednjih osam mjeseci, jer su slabi gospodarski pokazatelji iz SAD-a dodatno povećali zabrinutost glede brzine i snage oporavka najvećeg svjetskog gospodarstva

Dolar je u takvom okružju potonuo na 85,33 jena, najnižu razinu od 27. studenog 2009., nakon nedavnih komentara japanskog ministra financija Yoshihiko Node o jačanju jena. Kasnije je dolar smanjio gubitke i njime se trgovalo po 85,48 jena.

Istodobno se euro povukao s dan ranije postignute najviše razine prema dolaru u tri mjeseca, te se njime trgovalo po 1,3213 dolara.

Trgovci devizama smatraju da će, ukoliko američko gospodarstvo i dalje bude usporavalo, američka središnja banka Fed morati uskočiti sa svježim poticajnim mjerama koje bi vjerojatno nastavile slabiti dolar.

Zelena novčanica je pogođena izvješćima o blagom padu osobne potrošnje u Sjedinjenim Državama, kao i padu industrijskih narudžbi i prodaji postojećih kuća, što povećava strahove u vezi oporavka američkog gospodarstva.

‘Pritisci na prodaju dolara intenzivirani su uslijed špekulacija da bi na sljedećem sastanku Fed mogao donijeti odluku o dodatnom popuštanju monetarne politike’, priopćili su iz Credit Suissa.

‘Čini se da bi i japanska središnja banka Bank of Japan također trebala poduzeti nekakve mjere za zaustavljanje jačanja jena’, dodaje se u izvješću.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još