Novac STEZANJE REMENA

Smanjuje se potražnja za kreditima

Stope rasta bankarskih kredita stanovništvu u Hrvatskoj i dalje se usporavaju, pa je tako krajem studenoga 2008. godišnja stopa rasta iznosila 10,2 posto, pri čemu se godišnja stopa rasta stambenih kredita spustila na 12,1 posto

Po najnovijim podacima Hrvatske narodne banke, stanovništvo je kod banaka krajem studenoga imalo ukupno 123,4 milijarda kuna kredita. U usporedbi s istim razdobljem prethodne godine krediti građanima porasli su za 11,4 milijarda kuna ili za 10,2 posto.

U ukupnim su kreditima građanima sa 40,4 posto zastupljeni stambeni krediti, koji su na kraju studenoga lani iznosili 49,9 milijardi kuna. Stambeni su krediti na godišnjoj razini, u odnosu na studeni prethodne godine, povećani za 5,4 milijarda kuna. Njihova se ranija visoka godišnja stopa rasta spustila na 12,1 posto.

Podaci HNB-a pokazuju i da je ukupni rast plasmana banaka nebankarskom sektoru umjeren s godišnjom stopom rasta od oko 11,2 posto. Ukupni su plasmani na kraju studenoga prošle godine iznosili 228,5 milijarda kuna, i u odnosu na mjesec prije blago su smanjeni, za 0,16 posto.

U jedanaest mjeseci 2008. u odnosu na kraj prethodne godine plasmani banaka bili su pak veći za 8,4 posto. Bitna je promjena u odnosu na prethodnu godinu da je godišnja stopa rasta plasmana banaka trgovačkim društvima veća od one stanovništvu. Tako su plasmani poduzećima na kraju studenoga 2008. iznosili 101,1 milijardu kuna, s godišnjom stopom rasta 13,1 posto.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još