RJEŠENJE HANFE

Opatija mora objaviti javnu ponudu za Liburniju

05.06.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Na burzi je objavljeno rješenje Hanfe prema kojemu Grad Opatija, kojemu je Vlada dodijelila 2007. vlasništvo nad 25 plus jednom dionicom hotelske tvrtke Liburnia Riviera Hoteli, treba oglasiti javnu ponudu za preuzimanje preostalih dionica. Čim je objavljena ova vijest, cijena dionica naglo je skočila nakon čega je obustavljena trgovina dionicama

Za Grad Opatiju, odnosno tvrtku Nova liburnija koja je osnovana radi upravljanja kontrolnim paketom dionica LRH, obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je 14. lipnja 2007, kada se ovim dionicama trgovalo po cijeni iznad šest tisuća kuna.

Budući da prema zakonu cijena dionica u preuzimanju ne smije biti niža od ponderiranog tromjesečnog prosjeka računavši od tromjesečja koje prethodi danu nastanka obveze, proizlazi da bi cijena mogla biti čak 6.300 kuna, dok se njome jučer trgovalo po 1.321 kunu. Grad Opatija trebao bi za 250.000 dionica osigurati čak milijardu i pol kuna.

Grada Opatije dostavio je Hanfi očitovanje da su kao slijednici bivše Općine Opatija, stekli članstvo u društvu Liburnia Riviera Hoteli - izvorno te da se na njih ne bi trebala odnositi ponuda za preuzimanje.

Podsjetimo, 2007. za preuzimanje Liburnije bio je zainteresiran i SN holding, ali je izbio spor između Vlade i SN holdinga nakon što je Vlada najprije odobrila, a zatim povukla nagodbu prema kojoj bi se potraživanja SN holdinga prema državi namirila dionicama Liburnia Hotela.

SN holding čiji je suvlasnik Darko Ostoja, i dalje se nalazi u vlasničkoj strukturi opatijske tvrtke sa 7.848 dionica, što bi im moglo donijeti oko 50 milijuna kuna u ponudi za preuzimanje.