Novac PREOKRET U ZAVRŠNICI

Brodari povukli Crobex u pozitivu

  • Autor: Z. K.
  • 28.5.2009 16:42:42
  • 28.5.2009 16:27:51

U drugom dijelu trgovinskog dana prevladali su pozitivni tonovi pa je Crobex završio u pozitivnom području peti dan zaredom. Za dobar ishod najzaslužnije su dionice brodara i građevinara koje i dalje imaju snažnu podršku investitora. U završnici trgovanja Crobex je preskočio granicu na 2.100 bodova i zabilježio dnevni rast od 1,68 posto. Redovni promet dostigao je 76,7 milijuna kuna, a najaktivnije se trgovalo dionicama T-HT-a i Atlantske plovidbe

Snažan oporavak brodskih vozarina mjerenih indeksom BDI potaknuo je pravu jagmu ulagača za dionicama brodara. Najveći interes bio je za dionicama Atlantske plovidbe čija cijena je uzletjela za 8,6 posto na 1.074 kune uz promet od gotovo 10 milijuna kuna. Nastavak snažnog rasta ostvarila je dionica Uljanik plovidbe, a u plusu su (nakon jutarnje korekcije) završile dionice Tankerske plovidbe i Jadroplova.

Među građevinarima rastom cijene od 11,54 posto prednjačila je Ingra, a najviše se trgovalo IGH Institutom i Dalekovodom, koji bilježe blagi rast cijena.

Na listi istaknutih dobitnika uvrstile su se i dionice Podravke, holdinga Đuro Đaković, Leda, PBZ-a i Zagrebačke banke.

U trgovanju dionicom T-HT-a ostvareno je gotovo 10 milijuna kuna prometa, a cijena je u završnici zabilježila blagi rast (na 223,28 kuna).

Vodeći europski burzovni indeksi u četvrtak su oslabili uslijed pada cijena dionica bankovnog i sektora osiguravatelja, a pritisci su stigli i iz automobilske industrije pogođene razvojem situacije vezane uz General Motors i Opel.

Dnevni pregled trgovanja na Zagrebačkoj burzi pogledajte ovdje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još