ZBOG MANIPULACIJA

Bankari razmatraju napuštanje Libor sustava

19.07.2012 u 12:18

Bionic
Reading

Središnji bankari i regulatori razgovarat će u rujnu o tome može li sustav Libor kamata biti reformiran ili bi ga trebalo otpisati kao osnovno mjerilo troškova kreditiranja zbog narušenog povjerenja nakon otkrića da se tom kamatom manipuliralo

Mervyn King, guverner Bank of England, poručio je u pismu kolegama središnjim bankarima da je 'vrlo jasno da su radikalne reforme Libor sustava potrebne'. Najavio je da će to pitanje staviti na dnevni red Gospodarsko savjetodavnog odbora svjetskih središnjih bankara na sastanku u švicarskom Baselu 9. rujna.

Libor (London Interbank Offered Rate), osnovna kamata na međubankarskom tržištu novca, koristi se u ugovorima o financijskim derivatima, izvedenim vrijednosnim papirima, vrijednim 550 tisuća milijardi dolara i nizu drugih financijskih proizvoda, od kamata na hipoteke do onih na kreditne kartice.

Stoga je od presudne važnosti da tržište ima apsolutno povjerenje u tu kamatu. No, povjerenje u Libor narušeno je posljednjih mjeseci kada se otkrilo da su pojedini bankari manipulirali njime za vrijeme financijske krize od 2007. do 2009. godine.

Desetak banaka, uključujući američku JPMorgan Chase i njemačku Deutsche banku, našlo se pod istragom nakon skandala o namještanju kamata, gdje su banke lažno smanjivale stope kako bi zarađivale u trgovanju i sakrile svoje troškove zaduživanja

Britanska Barclays banka već se nagodila s američkim i britanskim regulatorom i pristala platiti 453 milijuna dolara kazne zbog manipuliranja Liborom.

O problemu s Liborom i mogućim alternativama u srijedu su razgovarali predsjednik američkog Feda Ben Bernanke i Mark Carney, guverner Središnje banke Kanade.

'Postoje različite alternative ako se šteta po Libor ne može popraviti', kazao je Carney na konferenciji za novinare u Ottawi.

Pojasnio je da se razmatra mogućnost korištenja kamata koje se više temelje na tržišnim načelima, primjerice repo kamata ili prekonoćna indeksna swap kamata, dok je Bernanke predložio da se razmotri mogućnost korištenja kamata na američke trezorske zapise

Libor se izračunava svakoga dana u Londonu za američki dolar i druge valute, kada panel banaka procjenjuje troškove međusobnog kreditiranja. To je, dakle, subjektivan pristup, za razliku od drugih mjerila koja su objektivnija i kojima je teže manipulirati.

'Osnovna je dilema želite li tražene kamate ili stvarne... na kraju dana banke izvještavaju koje su transakcije obavile po kojoj cijeni. Kada bi se koristile stvarne transakcije, problem bi bio riješen', kaže Carney.

Zabrinutost zbog manipuliranja Liborom izazvala je preispitivanje i drugih kreditnih mjerila u svijetu. Europska središnja banka (ECB) zatražila je od organizatora sustava Euribora da učini sve kako bi ojačao povjerenje u to euro mjerilo.

Singapur i Hong Kong najavili su preispitivanje načina na koji se određuju međubankovne referentne stope u azijskim financijskim središtima, dok je u Južnoj Koreji agencija za zaštitu tržišne utakmice proširila istragu zbog mogućeg manipuliranja tamošnjom referentnom kamatom.