OPTIMIZAM NA BURZAMA

Dow Jones na najvišoj razini od svibnja 2008.

19.02.2012 u 11:00

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle, zahvaljujući nadi da će Grčkoj u ponedjeljak konačno biti odobrena nova međunarodna pomoć, a ulagače su ohrabrili i bolji nego što se očekivalo američki makroekonomski podaci

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,2 posto, na 12.949 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,4 posto, na 1.361 bod, a Nasdaq indeks 1,7 posto, na 2.951 bod.

Za Dow Jones indeks to je najviša razina od svibnja 2008. godine, četiri mjeseca prije izbijanja financijske krize. S&P 500 kreće se, pak, na najvišim razinama od svibnja prošle godine, a Nasdaq od 2000. godine.

Početkom prošloga tjedna na tržištu je vladala nesigurnost jer je otkazan sastanak ministara financija eurozone o 130 milijardi eura vrijednom paketu pomoći Grčkoj, koji je trebao biti održan u srijedu.

Premda je Grčka tvrdila da je ispunila sve dogovorene uvjete, pa je među ostalim pronašla i dodatne proračunske uštede od 325 milijuna eura, ministri financija poručili su da Atena mora odgovoriti na još neka pitanja, te su odluku o novom paketu pomoći odgodili za idući ponedjeljak.

Ipak, u drugom dijelu tjedna na burzama je prevladala nada da će Grčka dobiti taj paket pomoći, ili barem dio sredstava, i tako izbjeći bankrot koji joj prijeti ako 20. ožujka ne bude imala dovoljno novca za isplatu 14,5 milijardi vrijednih obveznica koje joj dolaze na naplatu.

Na kupnju dionica ulagače su naveli i bolji nego što se očekivalo američki makroekonomski podaci. Broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima neočekivano je prošloga tjedna pao za 13.000, na 348.000, najnižu razinu od ožujka 2008. godine, što ukazuje na ubrzanje oporavka američkog tržišta rada.

Uz to, oporavlja se i tržište nekretnina, dok industrijska proizvodnja već mjesecima raste.

„Ohrabruje to što nema puno indikatora koji bi upućivali na usporavanje rasta američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju u odnosu na prethodno. Naprotiv, neki su podaci najbolji u posljednje četiri godine, pa tržište pozitivno reagira na to“, kaže Gus Faucher, analitičar u tvrtki PNC Financial Services.

Zbog toga je sve manje analitičara koji očekuju znatnije usporavanje rasta gospodarstva u odnosu na posljednje lanjsko tromjesečje kada je američki bruto domaći proizvod ojačao 2,8 posto.

S&P 500 indeks porastao je u šest od sedam tjedana od početka godine, a u tom je razdoblju osvojio 8,2 posto, približivši se najvišim razinama u tri godine.

Ulagači nisu sigurni da je tako snažan rast cijena dionica održiv. Doduše, makroekonomski podaci pokazuju da američko gospodarstvo stabilno raste, no prijete rizici zbog europske dužničke krize.

Ni kvartalni poslovni rezultati kompanija nisu impresivni. Prema podacima Thomson Reutersa, dosad su izvješća objavile 404 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 64 posto nadmašilo očekivanja, dok je u prethodnim kvartalima to ostvarilo oko 70 posto kompanija.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,90 posto, na 5.905 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,33 posto, na 6.848 bodova, a pariški CAC 1,95 posto, na 3.439 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 4,9 posto, na 9.384 boda.