KAMATA 10,45 POSTO

RBA poskupila stare gotovinske kredite

16.04.2009 u 08:22

Bionic
Reading

Serijska poskupljenja kredita nastavila je ovih dana i svojim dužnicima Raiffeisenbank Austrija (RBA), čija se kamata na gotovinske nenamjenske kredite tako popela na 10,45 posto.

To i nije neka rekordna kamata na tržištu, no zanimljivo je da su neki korisnici ovih kredita, ovisno o modelu otplate, u jednom trenutku otplaćivali svoj dug po akcijskoj kamati koja se vrtjela oko 5,5 posto. Većem dijelu korisnika posljednja je vrijednost kamate prije poskupljenja bila 8,75 posto, piše Večernji list.

U RBA promjenu samo djelomično priznaju, no bez objašnjenja koji su postoci povećanja i iznosi kamata posrijedi. – RBA ove godine nije mijenjala kamatne stope na nenamjenske kredite u ponudi za građane, a posljednja promjena kamatnih stopa po nenamjenskim kreditima bila je u prosincu prošle godine.

Banka će sada korigirati samo dio portfelja prije isplaćenih nenamjenskih kredita građanima, ugovorenih uz promjenljivu kamatnu stopu nižu od prevladavajuće ponude na tržištu – kaže Nikolina Bogati iz Odjela za odnose s javnošću RBA.

Objašnjava kako će prosječno povećanje anuiteta po nenamjenskim kreditima koji će biti usklađeni iznositi 15 kuna za kredite u kunama te 1,76 eura za kredite uz valutnu klauzulu u euru.

Čini se da sitne svote poskupljenja na male posuđene iznose nisu utjeha klijentima koje uznemiruje marketing banke na internetskoj stranici, gdje objavljuju članak pod naslovom ‘’Raiffeisen International: rekordan rezultat za 2008. godinu unatoč globalnoj financijskoj krizi”.

U posljednjih mjesec dana, koliko se zna, ovo je treća velika banka koja je povisila kamate. Nakon Zabina podizanja kamate na kredite “za mlade” sa 6,5 na sedam posto krajem ožujka, 1. travnja i Erste banka poskupila je novoodobrene kredite građanima od 0,20 do 1,35 posto.