INDEKSI TONU

Na svjetskim burzama vlada strah od recesije

25.09.2011 u 10:15

Bionic
Reading

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale, pri čemu je američki indeks Dow Jones zabilježio najveći tjedni gubitak od financijske krize 2008. godine, jer gospodarstvu SAD-a prijeti nova recesija, a Europi širenje dužničke krize

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 6,4 posto, na 10.771 bod, što je njegov najveći tjedni gubitak od listopada 2008. godine. S&P 500 strmoglavio se pak 6,6 posto, na 1.136 bodova, a Nasdaq indeks 5,3 posto, na 2.483 boda.

Prošloga je tjedna tržište najviše uzdrmalo priopćenje čelnika Feda, koji su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, upozorili da 'postoje značajni rizici slabljenja gospodarskih izgleda, uključujući i deformacije na globalnim financijskim tržištima'.

Uz poremećaje na financijskim tržištima, središnja je banka navela i druge probleme koje nije lako riješiti: visoku nezaposlenost, slabo tržište nekretnina i skroman rast potrošnje stanovništva.

'Na tržištima se ta poruka tumači: ako je Fed zabrinut, mi ostali trebali bismo biti jako zabrinuti', kaže Brain Gendreau, strateg u tvrtki Cetera Financial Group.

Zbog toga ulagače nisu ohrabrile ni nove monetarne mjere za poticanje gospodarstva. Fed je, naime, najavio da će restrukturirati svoj portfelj državnih obveznica, vrijedan 2.800 milijardi dolara, pri čemu bi za 400 milijardi dolara povećao udjel dugoročnih obveznica i tako izazvao smanjenje dugoročnih kamatnih stopa.

No ta tzv. Operacija Twist, posljednji u nizu pokušaja oživljavanja gospodarstva koji se redaju od recesije 2008. godine, po mišljenju analitičara, neće znatnije utjecati na gospodarstvo koje u posljednje vrijeme stagnira.


'Dovoljno je reći da je Fed dosad pokušao potaknuti gospodarstvo sa 1.000 milijardi dolara, a da se ono nije pomaknulo ni za pedalj', kaže Alan Valdes, direktor u tvrtki DME Securities.

U prvom polugodištu američko je gospodarstvo poraslo samo 0,7 posto na godišnjoj razini, što je najslabiji rast od završetka velike recesije u lipnju 2009. godine.

Ulagače su prošloga tjedna zabrinuli i podaci iz Kine, koji pokazuju da je industrijska aktivnost u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu oslabila treći mjesec zaredom, dok je dominantni, uslužni sektor eurozone u rujnu zabilježio pad po prvi put u dvije godine.

'Vjerojatnost od nove recesije sada je najveća otkada traje oporavak od recesije iz 2008. godine', kaže Tim Quinlan, ekonomist u Wells Frgu, koji je povećao šanse za izbijanje nove recesije na 35 posto.

Strah od nove recesije u SAD-u i širenja dužničke krize u eurozoni, koja potkopava gospodarski rast tog bloka, ne daju razloga ulagačima za kupnju dionica.

Europski političari još nemaju cjelovit plan za rješavanje dužničkih problema Grčke i drugih prezaduženih članica eurozone. Odluke se neprestano odgađaju, a ako početkom listopada Atena ne dobije novu tranšu međunarodnog kredita, neće biti u stanju platiti sve svoje obaveze.

'Financijska su tržišta već umorna gledajući kako vlasti u Europi i SAD-u okreću prstima i ne rade ništa konkretnije da bi riješile krizu globalnog gospodarstva. A mogućnost recesije s dvostrukim dnom rapidno raste', kaže Barton Biggs, partner u tvrtki Traxis Partners.

Zbog nesigurnosti ulagača prošloga je tjedna VIX 'indeks straha' Čikaške burze dionica snažno skočio, probivši se iznad 40 bodova, dvostruko višu razinu od uobičajene. To pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od daljnjeg pada cijena dionica.

'Teško je naći nešto pozitivno za tržište, bilo na američkoj, bila na međunarodnoj sceni. Tržišta ovise o povjerenju i sigurnosti, a trenutačno nema ni jednoga, ni drugoga', kaže J. J. Kinahan, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 5,6 posto, na 5.066 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 6,8 posto, na 5.196 bodova, a pariški CAC 7,3 posto, na 2.810 bodova.

Na Tokijskoj je burzi pak Nikkei prošloga tjedna pao 3,4 posto, na 8.560 bodova.