Novac KRAJ RASTA BURZE

Crobex iz plusa u minus

  • Autor: Z. K.
  • 24.3.2009 14:25:01
  • 24.3.2009 12:02:15

Globalne spekulacije o završetku ere medvjeda dale su novi poticaj i domaćim burzovnim igračima, koji su u jutarnjem trgovanju pogurali Crobex iznad 1.450 bodova, najvišu razinu u posljednjih mjesec dana. Međutim, euforija je bila kratkog daha jer je najezda prodavatelja vrlo brzo natjerala Crobex u negativni teritorij

Početak trgovanja označila je euforija tijekom koje je pet dionica (Ledo, IGH, Croatia osiguranje, Đuro Đaković holding, Hidroelektra) ušlo u blokadu zbog naglog rasta cijena. Uslijedilo je usporavanje rasta, čemu su pridonijela i nastojanja spekulanata da realiziraju zarade ostvarene posljednjih dana, osobito na rastu građevinskih dionica. Tako je u 14 sati Crobex bilježio minus od 1 posto.

Do tada je redovni promet dostigao 21,1 milijun kuna, pri čemu dionica T-HT-a i dalje drži primat u trgovanju s 3,88 milijuna kuna prikupljenog prometa. Među građevinarima su najaktivniji Dalekvood i IGH, čije cijene su nakon dostizanja gornje granice ušle u fazu korekcije. Dionicom Dalekovoda trenutačno se trguje na razini 307 kuna, a maksimalna cijena iznosila je 320 kuna. IGH je dostigla maksimum na 2.500 kuna, a trenutačno se drži na razini od 2.371 kunu.

Sličan trend bilježe i brodarske dionice. Najaktivnija Atlantska plovidba rasla je do 690 kuna, nakon čega je uslijedila korekcija do aktualne cijene od 663 kuna.

Europski burzovni indeksi u jutarnjem trgovanju bilježe blago negativne predznake.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još