ZAUSTAVLJEN PAD INDEKSA

Povoljne kupnje ohrabrile ulagače na burzama

09.08.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Strmoglav pad cijena europskih dionica na početku trgovanja u drugom dijelu dana ublažen je jer su znatno jeftinije dionice privukle ulagače. Do preokreta je došlo i na Zagrebačkoj burzi na kojoj je Crobex završio u umjerenom minusu

Potraga ulagača za prilikama za povoljnu kupovinu ograničila je u utorak pad europskih tržišta dionica nakon klizanja na nove najniže razine u dvije godine pod pritiskom straha od nove recesije.

Tako je oko 15 sati indeks Londonske burze FTSE bio gotovo nepromijenjen došavši na 5.061 bod. Pariški CAC bio je u blagom plusu, od 0,19 posto, ojačavši na 3.131 bod. Frankfurtski DAX zadržao je negativan predznak od 1,41 posto, spustivši se na 5.840 bodova.

Znatno pojeftinjenje dionica privuklo je ulagače, što je zajedno s tehničkim kupovinama ograničilo pad burzovnih indeksa. 'Čini se da je pad tržišta ipak bio uvelike pretjeran. Tijekom jutra svjedočili smo učestalim prisilnim prodajama, što je rezultiralo pretjeranim padom vrijednosti dionica', tumači Manoj Ladwa iz ETX Capitala.

Nakon jutrošnje rasprodaje i na Zagrebačkoj burzi je došlo do oporavka cijena. Pola sata prije kraja trgovanja Crobex je bio u minusu 1,77 posto, a inicijativu su preuzeli kupci. Redovni promet je iznosio 76,9 milijuna kuna, a uvjerljivo najviše se trgovalo dionicom HT-a, na koju otpada gotovo 40 posto prometa. Pojačanu likvidnost zabilježile su i dionice AD Plastika, Adrisa, Čakovečkih mlinova, Končar elektroindustrije i Petrokemije.

Pozornost ulagača sada je usmjerena na sastanak odbora američke središnje banke za otvoreno tržište (FOMC), na kojem bi se trebalo raspravljati o mogućim dodatnim mjerama potpore gospodarstvu.

'Danas sve ovisi o Bernankeu i Fedu. Pod ogromnim je pritiskom da poduzme nešto, da na neki način kvantitativno ublaži monetarnu politiku. Potez će vjerojatno morati biti krupan da bi polučio nekakav učinak', tumači Jeremy Batstone-Carr iz Charles Stanleyja.