TRŽIŠTE MEDVJEDA

Wall Street opet na dnu

18.02.2009 u 09:50

Bionic
Reading

U utorak su na Wall Streetu vodeći indeksi potonuli na najniže razine od studenoga prošle godine, nakon novih naznaka jačanja recesije u SAD-u i upozorenja da bi se europske banke mogle naći u problemima zbog izloženosti u istočnoj Europi

Dow Jones indeks potonuo je 3,79 posto, na 7.552 boda, dok se S&P 500 indeks strmoglavio 4,56 posto, na 789 bodova. Nasdaq indeks pao je 4,15 posto, na 1.470 bodova. Dow Jones i S&P indeks tako su pali na najniže razine od 20. studenoga prošle godine, kada je, smatra se, dotaknuto dno aktualnog 'tržišta medvjeda'.

Pod najvećim pritiskom bio je jučer financijski sektor, pa je S&P indeks tog sektora potonuo 8 posto, zaronivši na najnižu razinu u 14 godina. Dionice američkih banaka već su danima pod pritiskom zbog toga što ulagačima nije jasno kako će Obamina vlada sanirati banke, a jučer je dodatni udarac tom sektoru zadala rejting agencija Moody's Investor Service priopćenjem da bi europske banke mogle biti pogođene recesijom u istočnoj Europi.

Ulagače nije oraspoložilo ni to što je predsjednik Barack Obama jučer potpisao zakon o poticajnim mjerama vrijednim 787 milijardi dolara. Na tržištu vlada strah da to neće biti dovoljno za suzbijanje recesije.

Ulagače je pokolebalo i izvješće o padu industrijske proizvodnje u državi New York u veljači na rekordno nisku razinu, što ukazuje na jačanje recesije.

Osjetno su pale i cijene dionica u energetskom sektoru jer je cijena nafte jučer pala gotovo 7 posto, ispod razine od 35 dolara po barelu. Zbog toga je S&P indeks energetskog sektora potonuo 6,3 posto, pri čemu je dionica Chevrona pojeftinila više od 5, a Exxon Mobila više od 4 posto.

I na europskim su burzama u utorak cijene dionica snažno pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 2,43 posto, zaronivši na 4.034 boda, dok je DAX indeks Frankfurtske burze pao 3,44 posto, na 4.216 bodova.