HRVATSKOJ 67 MILIJUNA KN

Dioničarima Ine dividenda od 15 kuna po dionici

12.06.2015 u 20:55

Bionic
Reading

Glavna skupština Ine u petak je donijela odluku o isplati dividende od 15 kuna po dionici iz sredstava zadržane dobiti u iznosu od 150 milijuna kuna

Tako će najvećem pojedinačnom dioničaru Ine, mađarskom MOL-u, koji ima 49,08 posto dionica, pripasti dividenda u iznosu od 73,6 milijuna kuna, a hrvatskoj državi, koja drži 44,84 posto dionica, 67,3 milijuna kuna. Ostalim dioničarima za dividendu ide ukupno 9,1 milijun kuna.

Dividenda će se isplatiti u novcu registriranim dioničarima najkasnije do 12. srpnja 2015. godine.

Na temelju usvojenih financijskih izvještaja, skupština je utvrdila dobitak za 2014. godinu u iznosu od 631,3 milijuna kuna te ga odlučila namijeniti pokriću gubitka akumuliranog na stavci kapitala.

Dio ostalih rezervi koji se odnose na dobit iz 1993. godine u iznosu od 1,44 milijardi kuna i zaliha plina PSP Okoli u iznosu od 192 milijuna kuna, prenose se u zadržanu dobit u iznosu od 1,64 milijarde kuna.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon skupštine je izjavio da je iznos dividende simboličan s obzirom na potencijale Ine.

'Nemamo ništa protiv toga. To ne ugrožava investicijski potencijal, a ono što svi želimo je što prije vidjeti poslovni plan Ine i plan razvoja kompanije koji će podrazumijevati porast proizvodnje, modernizaciju rafinerijskih kapaciteta i širenje poslovanja van Hrvatske', rekao je Vrdoljak.

Ina, po njegovim riječima, treba proširiti poslovanje u istraživanju i eksploataciji van Hrvatske u partnerstvima s drugim kompanijama, veleprodaji, maloprodaji odnosno downstreamu.