(NE)PRIJATELJSKO PREUZIMANJE

Lukšić grupa želi uspjeh Goranu Štroku

19.10.2010 u 13:37

Bionic
Reading

Prezaduženi hotelijer Goran Štrok požalio se novinarima da se Jadranski luksuzni hoteli (JLH) nalaze na meti neprijateljskog preuzimanja više tvrtki, a kako su mediji kao mogućeg preuzimatelja detektirali konkurentsku grupaciju Lukšić, zatražili smo njihov komentar

'Lukšić grupacija nema običaj komentirati svoje poslovne odluke putem medija. Ipak, kako bi se izbjegli nesporazumi, moram naglasiti da jako cijenimo što je gospodin Štrok napravio sa svojim kompanijama i želimo mu uspjeh u njegovoj strategiji', kazao je za tportal Oscar Hasbun, Čileanac koji je direktor tvrtke Excelsa nekretnine iz sastava Lukšićeve grupacije.

A Štrokova strategija je poznata, kako bi osigurao vraćanje stotinjak milijuna eura duga, osnivač i vlasnik JLH-a traži ozbiljnog strateškog partnera. Prema izvorima Poslovnog dnevnika, Štrokova je sudbina u rukama Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), bivšeg kreditora s kojim je ušao u suvlasnički odnos. Ponudu za kontrolni paket EBRD navodno ima osim od Štrokove najjače konkurencije, grupe Lukšić, i od nekoliko američkih fondova, a ranije su mediji špekulirali o rovinjskoj Adris grupi.

Lukšić grupacija u hotelijerskom portfelju ima dubrovačku Vilu Argentinu, hotel Croatia u Cavtatu, hotel Odisej na Mljetu i porečku Plavu lagunu. Čilenac hrvatskih korijena Andronico Lukšić bio je blizak prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, devedesetih je kupio dubrovačku turističku agenciju Atlas, nakon toga i porečku Plavu lagunu, a zatim i dubrovački hotel Argentina. Lukšić je bio i vlasnik Karlovačke pivovare, koju je 2003. prodao Heinekenu. Sinovi Andronica Lukšića nakon njegove smrti nastavili su njegov biznis.