POČETAK SEZONE U DUBROVNIKU

Vulkanska prašina zamela 10.000 noćenja

19.05.2010 u 07:00

Bionic
Reading

U prva četiri i pol mjeseca 2010. u gradu pod Srđem boravilo je 84 tisuće turista, koji su ostvarili oko 255 tisuća noćenja. Sezona je počela bolje od prošlogodišnje, no vulkanska prašina prizemljila je avione i rezultate

Osobit rast zabilježen je tijekom uskrsnih blagdana, i to u dolascima 38 posto, a u noćenjima 63 posto, kad je u Dubrovniku boravilo oko 5200 gostiju, rekla je Maja Milovčić iz TZ Dubrovnik te dodala da se rast nastavio i nakon Uskrsa zahvaljujući povećanom broju letova iz europskih destinacija.

No da sve ne bude idealno, pobrinuo se islandski vulkan koji je potpuno paralizirao europski zračni promet, a Dubrovnik kao izrazita avio destinacija instantno je zabilježio pad od 18 posto u dolascima te 14 posto u noćenjima. Tako je izgubljeno desetak tisuća noćenja, ističe Milovčić, pa se sve odrazilo na ukupne rezultate. Predsezona je započela puno bolje od prošlogodišnje i mogla je polučiti bolje rezultate za isti period u 2009. Za primjer Milovčić navodi dan 13. svibnja kada je u dolasku bilo 48 posto više turista, a ostvareno je 32 posto više noćenja, u odnosu na isti datum 2009.

Županija je u prva četiri mjeseca ove godine prošla lošije od grada Dubrovnika. Ukupno je ostvareno 75.500 dolazaka, što je šest posto manje nego u prošloj godini, istaknuo je direktor županijske TZ Vladimir Bakić i dodao da je broj noćenja manji za 12 posto. Glavnog krivca za razliku u postocima Bakić također vidi u islandskom vulkanu.

Do sada su, ističe Milovčić, najbrojniji bili turisti iz Hrvatske bez obzira na pad dolazaka s domaćeg tržišta, potom iz UK, Francuske, Japana, BiH, Španjolske, Njemačke Italije i Norveške.

Privatni iznajmljivači, koji su prošle godine unatoč krizi imali odličan rezultat, sada su najveći gubitnici. Zabilježili su gubitak od čak 60 posto u prva tri mjeseca ove godine, dok je travanj bio za 40 posto slabiji u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Sedam dana Dubrovnika za samo 1499 kuna

'Projekt lijek' za gubitke privatnih iznajmljivača 'Dubrovnik qualiti low cost' nedavno je predstavio Božo Burić u ime dubrovačke Udruge privatnih iznajmljivača. Riječ je o sedmodnevnom aranžmanu čija bi maksimalna cijena dosezala 1499 kuna po osobi. Cilj je, kažu iz Udruge iznajmljivača, s Dubrovnika skinuti pridjeve 'preskup i nedostupan' te ga napraviti dostupnim svakome. U formiranju nove ponude uz Udrugu stoji grad i turistička zajednica, a podijeljenih 1499 kuna po osobi izgleda otprilike ovako: smještaj 800 kuna, turistička kartica 130 kuna, prijevoz 90, ručak i večera za 320 kuna, zabava 150 kuna. Svi privatni iznajmljivači koji se uključe u projekt imat će svoj prostor na stranicama TZ-a, dobit će zajednički ured pri TZ-u te punktove u staroj jezgri, autobusnom kolodvoru, zračnoj i pomorskoj luci.

Projekt je izazvao dvojake reakcije građana i turističkih djelatnika, pa dok ga jedni pozdravljaju, drugi komentiraju da se njime ruši ugled i cijena grada koji je već zatrpan turistima koji potroše malo ili ništa. Samo ime 'Dubrovnik quality low cost', kaže jedan turistički djelatnik, promašena je terminologija koja se koristi u avio-industriji, a ne za promociju destinacije.

Autoceste nema, nebo se otvara i zatvara – sigurni jedino brodovi

No u kriznim vremenima malo je mjesta za dubioze o kvantiteti naspram kvalitete, o čemu se u gradu pod Srđem uvijek rado raspreda, ali čvrste turističke vizije i strategije nema na horizontu. Prema prometno izoliranom gradu u financijski rastresenom svijetu u sezoni 2010. itekako je potrebna blagonaklonost prirode. U nadi u nebo bez novih oblaka vulkanske prašine živi i Zračna luka Dubrovnik, gdje je nedavno otvoren novi putnički terminal. Riječ je o investiciji teškoj 160 milijuna kuna, a sve u cilju pripreme aerodroma za prihvat dva milijuna putnika.

Nova zgrada ima implementirane aviomostove, čime je dubrovački aerodrom postao prvi u Hrvatskoj koji putnicima omogućuje tzv 'suhi prijelaz' iz zgrade do zrakoplova. U 2010. godini zbog velike konkurencije među organizatorima putovanja i aviokompanijama očekuje se da će se trend popusta i niza pogodnosti prema korisnicima usluga nastaviti, ističe Maja Milovčić. Sve bi trebalo pridonijeti većem broju dolazaka turista u 'biser grad', naravno, pod uvjetom da vulkan ponovno ne kihne sezoni u lice. Puno manje strepnje osjeća se u dubrovačkoj pomorskoj luci. Ploveći divovi u ovoj sezoni u grad bi trebali dovesti čak 900 tisuća desant-turista.