ZELENA ENERGIJA

Končar gradi vjetroleketranu kod Splita

17.03.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Končar Elektroindustrija uskoro kreće sa izgradnjom vjetroelektrane kod Splita, investicije vrijedne više od 200 milijuna kuna, izvijestio je danas predsjednik Uprave Končara Darinko Bago

Kazao je kako će 80 milijuna kuna tvrtka uložiti u gotovini, a ostalo će biti kreditna sredstva.

Izgradit će se 15 agregata snage jednog megavata i jedan agregat snage 2,5 MW, a tim poslom steći će se referenca koja se traži u svijetu i dobit ćemo još jedan novi izvozni proizvod, istaknuo je Bago.

Naglasio je da je 82 posto ukupne investicije domaći proizvod, odnosno iz inozemstva će se uvoziti samo krila vjetroagregrata.

Plan investicije prezentirat će se Nadzornom odboru 29. ožujka i Bago očekuje da će NO dati suglasnost kako bi se krenulo u tu investiciju.

Bago je demantirao optužbe sindikata strojovođa da Končar skuplje naplaćuje modernizaciju HŽ-u nego željeznicama Srbije i Federacije BiH. 'Ordinarna je laž da naplaćujemo 30 posto skuplju modernizaciju i remont vlakova Hrvatskim željeznicama, već je naprotiv u nekim situacijama remont za BIH skuplji od onog kojeg naplaćujemo HŽ-u', ističe Bago.

Nastojeći pojasniti materiju u detalje Bago se poslužio statističkim podacima pa je naveo da čak 25 posto zastoja vlakova kao uzrok ima nepravilno kočenje strojovođa.

'Ti isti koji nas napadaju krivi su za svaki četvrti zastoj vlakova', uzvraća napad Bago te objašnjava da iza dezinformacija stoji lobi kojem je u interesu kupovanje od stranih kompanija, čiji 'vlakovi stoje neprodani na livadi'.

Vrši se pritisak na Vladu da se u inozemstvu kupi 35 lokomotiva, zaključio je Bago, pa poručio da 'pojedinci pokušavaju iskoristiti sindikalnu scenu kako bi progurali svoje interese'.