NOVI CJENIK U PRIPREMI

Rastu cijene brodskog prijevoza

10.03.2010 u 14:17

Bionic
Reading

Agencija za obalni linijski promet danas je izvijestila da razmatra mogućnost povećavanja cijena prijevoza na trajektnim, brodskim i brzobrodskim linijama, a konačnu odluku o novom cjeniku donijet će Upravno vijeće Agencije. Stoga su u ovom trenutku svi navodi u medijima o postocima rasta, novim cijenama i početku njihove primjene u domeni nagađanja

Posebno su ishitrene tvrdnje o drastičnom rastu cijena, čak i do 100 posto, na brzobrodskim linijama, navodi se u priopćenju Agencije.

Dodaju da su prijedlozi za povećavanje cijena došli i od najvećeg hrvatskog putničkog brodara Jadrolinije i od drugih brodara. Ističe se da su na pojedinim linijama, posebno na brzobrodskim, cijene putnih karata nerealno niske, čak i višestruko niže od tarifa u drugim europskim zemljama.

Temeljem zahtjeva brodara, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dalo je nalog Agenciji za obalni linijski pomorski promet da pripremi prijedloge novih cijena u obalnom linijskom prometu, s izračunima učinka takvih poskupljenja na povećanje sredstava nužnih za održavanje sustava veza s otocima, navodi se u priopćenju.

Kako je riječ o vrlo zahtjevnom poslu, nije moguće precizirati kada bi oni mogli biti izrađeni, a pogotovo kada bi stupili na snagu. Osobito zato jer se ne radi o mogućem linearnom poskupljenja od pet, deset ili više posto na svim linijama, nego se izračuni pripremaju za svaku liniju posebno, zaključuje se u priopćenju.