VELEPOSLANIK POTIČE SURADNJU

Dogovoren posjet iranskih gospodarstvenika Varaždinu

09.03.2010 u 14:05

Bionic
Reading

'Svaki narod teži samostalnosti i irački nije u tome iznimka, stoga ne bih želio da okupacija te zemlje traje i dalje', istaknuo je Mohsen Sharif Khodaei, veleposlanik Islamske Republike Iran, tijekom nastupnog posjeta Varaždinskoj županiji

Osvrćući se na nedjeljne parlamentarne izbore u Iraku, čiji bi se konačni ishod trebao znati u četvrtak, iranski veleposlanik je rekao da se, bez obzira kakav bio rezultat, iskreno nada da će irački narod sve samostalnije određivati kakve će političke i druge odnose ubuduće imati u zemlji.

'Izbori su izraz želje te određivanje sudbine svakog naroda, što važi i za irački narod. Irački narod želi vladu koja će predstavljati njegove interese i želje, a ovi su izbori još jedan korak u tom smjeru', rekao je Mohsen Sharif Khodaei, napominjući da je Iran i prije imao dobre odnose s iračkim narodom i vladom, kao i ostalim susjednim zemljama, pa se nada da će tako biti i ubuduće.

Stvaranje i očuvanje dobrosusjedskih odnosa, kako je dodao, jedan su od temelja prosperiteta regije, osobito gospodarskog, kojeg nema ni bez međunarodne suradnje. A kakva je suradnja moguća između iranskih i varaždinskih gospodarstvenika, najviše je zanimalo varaždinskog župana Predraga Štromara i njegove suradnike.

'Tijekom razgovora veleposlanik je pokazao najviše zanimanja za proizvode varaždinske drvne, prehrambene i obućarske industrije, ali i za izvoz sirovina za hrvatsku prehrambenu industriju', rekao je Štromar, dodajući da je bilo riječi i o energetici koja se rješava na nacionalnoj razini.

Na kraju boravka iranskog veleposlanika i prvog savjetnika Abasa Norouzija u Varaždinu dogovoren je uzvratni posjet iranskih gospodarstvenika Varaždinskoj županiji kako bi se vidjele mogućnosti suradnje.

'Prepustit ćemo tvrtkama da prepoznaju same jedna drugu', istaknuo je veleposlanik Islamske Republike Iran.