DOGOVOR S EK I SINDIKATIMA

Odgađa se privatizacija škverova za mjesec dana

Bionic
Reading

Drugi krug privatizacije hrvatskih brodogradilišta neće započeti 6. siječnja iduće godine, već se proces odgađa za mjesec dana. Tu informaciju o kojoj se neslužbeno u Vladinim krugovima 'šuška' posljednjih dana potvrdila je jučer i sama premijerka Jadranka Kosor u emisiji HR-a 'Kako vlada Vlada'

Iako HFP intenzivno radi na pripremi za objavu natječaja u inozemnim medijima, Vlada je u Bruxellesu uspjela postići dogovor o prolongiranju datuma objave natječaja dok se ne postignu svi potrebni uvjeti kako bi u ovom krugu privatizacija uspjela. 'Uspjeli smo dobiti dodatno vrijeme da se dogovorimo i s Europskom komisijom, ali i sindikatima i njihovim zahtjevima vezanima uz rokove', kazala je Kosor, dodajući kako će natječaji imati mogućnost produljenja rokova za 60 dana. Što se dogovora s EK tiče, Kosor je rekla samo da će se razgovori nastaviti nakon blagdana te da će biti novih elemenata u natječajima.

Doznaje se pak da je riječ u prvom redu o utvrđivanju naknada za izdvajanje pomorskog dobra iz temeljnoga kapitala škverova. Sporazumi o tome bili su pripremani još uoči prvoga kruga, ali nisu još formalizirani, navodno zbog negativnog stava Državnog odvjetništva RH. To se pitanje, s obzirom na to podrazumijeva cijenu po kojoj će država nadoknaditi štetu škverovima za imovinu koja je proglašena pomorskim dobrom, smatra i najvažnijim elementom druge faze privatizacije, u kojoj su uvjeti prodaje ostali istovjetni prvome, neuspjelome krugu. Premijerka je poručila da će Vlada jamčiti škverovima opstanak do okončanja privatizacije te da će učiniti sve da drugi krug uspije, ali poručuje i da se treba pripremiti i za najcrnji scenarij u slučaju neuspjeha.