SAVJETNIK ZA NEUSPJEH

Podravka Miomiru Žužulu isplatila 100.000 eura

15.12.2009 u 13:40

Bionic
Reading

Dok je Miomir Žužul tijekom 2003. savjetovao upravu Podravke za tržište Pribaltika, tvrtka je imala golemi pad od 46 posto

Tijekom 2003. godine bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul bio je savjetnik i lobist za kompaniju Podravka, piše Nacional. Prema njegovom ugovoru o konzultantskim uslugama, Žužul je punih godinu dana, od studenog 2002. do listopada 2003. bio zadužen za 'provedbu različitih projekata' na tržištima Rumunjske, Pribaltika i ostalim tržištima.

Za te aktivnosti Podravka je Žužulu mjesečno isplaćivala naknadu u iznosu od osam tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, a ugovorom je bilo definirano i da koprivnička kompanija svom lobistu plaća sve troškove putovanja poslovnom ili prvom klasom te smještaj u hotelima visoke kategorije.

Tako je u godinu dana Miomir Žužul od Podravke dobio 96.000 eura, odnosno oko 730.000 kuna. Osim stalne mjesečne naknade, jednim člankom ugovora definirano je i da za uspješno obavljene poslove Podravka može Žužula posebno nagraditi, i to tako da mu isplati posebnu naknadu, tzv. success fee.

Budući da u to vrijeme Žužul nije bio ministar, njegov privatni savjetnički angažman i nije sporan. Sporni su, međutim, rezultati: prema godišnjem izvješću Podravke za 2003. godinu, ta je tvrtka na inozemnim tržištima imala vrlo dobre rezultate.

Tako je u jugoistočnoj Europi zabilježen rast od 35 posto, u srednjoj Europi čak 63 posto, u istočnoj Europi 12 posto, a u SAD-u i Kanadi 27 posto. Iz optimističnog izvješća izdvaja se jedino tržište Poljske i Pribaltika, koje je u 2003. godini umjesto rasta, zabilježilo pad prodaje - i to čak za 46 posto. Upravo je za taj dio tržišta, temeljem ugovora o konzaltingu bio zadužen Miomir Žužul.