PLINSKA KRIZA SE ŠIRI

Smanjene isporuke plina Rumunjskoj i Bugarskoj

03.01.2009 u 13:15

Bionic
Reading

Isporuka prirodnog plina Rumunjskoj smanjena je za 30 posto od petka navečer, a problema s isporukom plina imaju i Bugarska, Poljska i Mađarska. Iz Gazproma poručuju da se pregovori ne mogu nastaviti jer nema relevantnog odgovora s ukrajinske strane

Zbog plinskog sukoba Rusije i Ukrajine sve više zemalja ima problema s isporukom plina. Isporuka prirodnog plina Rumunjskoj smanjena je za 30 posto, kazao je u subotu direktor tvrtke Transgaz Ioan Rus. Dok Rumunjska uvozi približno 10 milijuna kubičnih metara plina dnevno iz Rusije, opskrba je u petak iznosila samo sedam milijuna kubičnih metara, rekao je on.

Ministar gospodarstva Adrien Videanu sa svoje je strane u subotu ujutro sazvao sastanak odgovornih za plinski sektor kako bi razmotrili najnoviju energetsku krizu.

Osjetno je smanjen dotok plina i Bugarskoj, a problema s isporukom plina iz Rusije imaju i Poljska i Mađarska, javljaju agencije. Bugarska plinska tvrtka Bulgargaz pridružila se energetskim tvrtkama u Poljskoj, Rumunjskoj i Mađarskoj koje su priopćile da su zabilježile pad isporuke iako glavni plinovod, koji prolazi kroz Češku do Njemačke, normalno radi.

Pregovori oko spornih ugovora o cijeni plina ne mogu se nastaviti jer nema relevantnog odgovora s ukrajinske strane, izjavio je u subotu u Pragu Aleksander Medvedev, direktor za izvoz ruskog plinskog giganta Gazproma. 'Mi Ukrajinu redovno pozivamo na pregovore, ali oni ne dolaze', rekao je Medvedev prije sastanka s dužnosnicima vlade Češke Republike koja trenutno predsjeda EU-om. 'To je posve neodrživa pozicija ... Nemamo s kime razgovarati', dodao je Medvedev.

On je istaknuo da će Gazprom ispuniti svoje obveze prema Europskoj uniji te da će poduzeti sve mjere da Ukrajina ispuni svoje obveze tranzitne zemlje.