NOVE PROGNOZE

Najavljivana plinska kriza u Europi i vrhunac cijena plina su iza nas? Evo što za Europu predviđa najveća britanska banka

13.01.2023 u 19:23

Bionic
Reading

Najveća britanska banka HSBC snizila je svoje prognoze budućih veleprodajnih cijena plina, kao odgovor na blage zimske uvjete u Europi. To je povećalo nade za pad računa za električnu energiju u europskim kućanstvima

Banka je smanjila svoje prognoze za 2023. godinu za cijenu plina kojom se trguje u Europi za oko 30 posto, a svoju prognozu za 2024. za 20 posto. HSBC je primijetio da su se cijene prepolovile od sredine prosinca na razine neviđene od prije invazije na Ukrajinu, koja je povisila ionako visoke cijene plina, te da je blago vrijeme smanjilo potražnju za plinom, piše The Guardian.

Smanjenje isporuke plina u Europu od Kremlja izazvalo je zabrinutost da bi zemlje mogle ostati bez plina ove zime. National Grid upozorio je da bi iznenadni prekid opskrbe ruskim plinom u Europi i zahlađenje mogli dovesti do prekida struje. Međutim kombinacija visokih razina skladištenja, blagog vremena i smanjene upotrebe u kućanstvima i tvrtkama olakšala je situaciju.

'Nakon kratkotrajnog zahlađenja, relativno blaga zima značajno je smanjila potražnju za plinom za grijanje. Europa je sigurna za ovu zimu, čak i ako se hladno vrijeme vraća', rekao je Kim Fustier, voditelj europskog istraživanja nafte i plina pri HSBC-u.

Fustier je rekao da je europska potrošnja plina pala za 12 posto u prosincu u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pri čemu je siječanj do sada pao za 25 posto. U međuvremenu, europsko skladište plina sada je popunjeno 83 posto, u usporedbi s povijesnim prosjekom od manje od 70 posto, a očekuje se da će do kraja ožujka biti malo iznad 50 posto, što je daleko više od prvobitno očekivanih 30 posto.

  • +3
Podzemno skladište plina Okoli Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Foto: Saša Ćetković

Međutim rekao je da bi se pojačana konkurencija za ukapljeni prirodni plin (LNG) iz Kine mogla pokazati 'ključnim pokretačem' cijena plina 2023. kad se zemlja ponovno otvori nakon covid ograničenja. Postoji zabrinutost da bi se zemlje mogle 'boriti' ne bi li nadomjestile značajne ruske zalihe plina, koje su još uvijek dostupne u prvoj polovici 2022. prije nego što Moskva priguši plinovode, piše The Guardian.

'Izgleda sve vjerojatnije da su najgora plinska kriza u Europi i vrhunac cijena sada iza nas. Iako je ovo nedvojbeno dobra vijest za korisnike energije i vlade, vrijedno je zapamtiti da plin još uvijek nije jeftin, već manje skup', ustvrdio je Fustier. HSBC očekuje da će se uvjeti 'normalizirati' tek do 2026. kada se otvore novoizgrađeni LNG objekti u Europi.