IZ D.O.O. U D.D.

Peveci pismom prepustili tvrtku vjerovnicima

Bionic
Reading

S obzirom na to da su vjerovnici prije mjesec i pol dana već izišli ususret Pevecu, izgledno je da će to učiniti opet ako pristanu na prijedloge koje im je obitelj Pevec iznijela u pismu. Zdravko i Višnja Pevec oglasili su se u ponedjeljak pismom vjerovnicima u kojem im iznose cijeli plan restrukturiranja, zahvaljuju na dugogodišnjoj suradnji poslovnim partnerima te izražavaju žaljenje zbog nastale situacije

ZAGREB - Hrvatski tajkun još potkraj kolovoza obavijestio je vjerovnike o nemogućnosti servisiranja obveza, zbog čega mu je prijetio stečaj. S obzirom na to da su vjerovnici prije mjesec i pol dana već izašli ususret Pevecu, izgledno je da će to učiniti opet ako pristanu na prijedloge koje im je obitelj Pevec iznijela u pismu, piše Večernji list.

Podsjetimo, tvrtka Pevec objavila je da je potpisala ugovor sa strateškim partnerom iz Njemačke koji ulaže 20 milijuna eura. Pevec će 15 milijuna vratiti dobavljačima, a pet utrošiti na tekuće troškove. No ovaj projekt već je naišao na probleme, izvještava HRT. Novi partner je njemačka tvrtka SR Machinenbau. Oni pak surađuju s tvrtkom TriStar Imperial koja je navodno na crnoj listi švicarskih banaka. Zato banke u Hrvatskoj traže provjeru podrijetla novca novog strateškog partnera Peveca.

Pevec: Bili smo agresivni

Zdravko Pevec izjavio je za Dnevnik HRT-a da je sudbina svih 4.000zaposlenih u rukama 'vjerovnika, banaka, države i njih samih'. 'Nećebiti stečaja, to bi bilo zlo za sve nas', rekao je, dodajući da nikomeneće prepustiti tvrtku, već da je riječ o novom menadžmentu. Zaključioje da je do krize u Pevecu došlo zbog recesije i preinvestiranja. 'Bilismo agresivni u osvajanju tržišta u ovom dijelu Europe, a recesija jedošla u nezgodno vrijeme', rekao je Pevec.

Ulazak Pevecovih vjerovnika u vlasničku strukturu te tvrtke jedan je prijedloga Peveca u provođenju restrukturiranja, piše Večernjak. Najveći vjerovnici su RBA i Hypo banka, a one bi dio svog duga trebale pretvoriti u temeljni kapital. Pevec im predlaže i da drugi dio svog duga odgode nakon grace perioda kroz plaćanje u obrocima, a cilj je da se na taj način otplati veći dio duga.

Dio je to financijskog restrukturiranja koji uključuje i prodaju neproduktivne i prekomjerne imovine kako bi se što prije umanjio dio obveza prema vjerovnicima i osigurala likvidnost za nabavu nove robe te sudjelovanje države u restrukturiranju pristupanjem sporazumu o namirenju. Odgovor na ovaj prijedlog banke ne žele komentirati u medijima, i dalje navodeći da bi svaka izjava vezana za njihova klijenta bilo otkrivanje bankarske tajne.

U tvrtki navode i potrebno imenovanje menadžmenta za restrukturiranje. S vjerovnicima je već dogovoreno da u upravi budu Danijel Pevec, sin Zdravka Peveca te Marinko Benić iz KPMG-a, revizorsko-konzultantske tvrtke koja je napravila plan restrukturiranja Peveca. No osoba koja bi bila na čelu uprave još nije izabrana. Naime, ponuda je bilo dosta, no zasad još nitko nije prihvatio.

Tvrtka Pevec u pismu vjerovnicima spominje i formiranje novog nadzornog odbora od pet članova, od kojih će najmanje tri člana biti predstavnici vjerovnika. Predlaže se spajanje Peveca Zagreb i Bjelovar u jedno dioničko društvo te fokusiranje na maloprodaju i izlazak iz non core aktivnosti.

Prodaja non core biznisa osigurala bi sredstva za smanjenje bilance i radni kapital. Odlučeno je i da se izađe iz svih investicija te da se uspostavi sustav za adekvatnu analizu poslovanja i nadzor realizacije plana restrukturiranja na mjesečnoj razini.

Zbog manjeg rizika dobavljača, ubuduće bi se koristio komisijski model prodaje. Operativno restrukturiranje ima za cilj smanjenje troškova i stabilizaciju prodaje u maloprodaji, pa je stoga plan smanjiti prostor u prodajnim centrima, smanjiti operativne troškove te racionalizirati asortiman.