VLADA ŠTEDI I NA VODI

Nema više bočica u ministarstvima

13.07.2009 u 08:44

Bionic
Reading

Tržište vode iz galona u prvoj polovici 2009. pod utjecajem je recesije i prema neslužbenim pokazateljima dijela velikih proizvođača došlo je do stagnacije, no trend bi se mogao promijeniti jer se Vlada odlučila na skupnu nabavu voda za cijelu državnu administraciju, piše Poslovni dnevnik

Nakon najave premijerke Jadranke Kosor da će gosti u državnoj administraciji ubuduće dobiti samo vodu, uslijedila je interpretacija iz Vlade da će se uštede ostvariti korištenjem vode iz galona te da se neće koristiti flaširana voda, a najavljena je i skupna javna nabava. Kalkulacije pokazuju da bi u slučaju primjene naputka u državnim tijelima tržište moglo živnuti, a na godišnjoj razini rast po toj osnovi može iznositi najviše pet posto.

Kako je objasnio glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun, državna tijela više ne smiju nabavljati izvorsku vodu u bočicama od pola litre jer je preskupa u odnosu na mjere drastične štednje u segmentu troškova reprezentacije. Riječ je o režimu koji će se na vodi provesti uz pomoć pravila skupne nabave za sva tijela državne vlasti, a Mehun smatra da najava drastičnih rezova u troškovima reprezentacije sadrži upute svim korisnicima državnog proračuna kako se odmah moraju mijenjati navike u potrošnji vode za potrebe svih državnih tijela.

'Cilj je potaknuti korištenje izvorskih voda pakiranih u galonima i njih će se nabavljati s jednog mjesta uz pomoć novih pravila Zakona o javnoj nabavi. Pri tome treba očekivati već za iduću proračunsku godinu za sve korisnike koji se financiraju iz državnog proračuna vodu iz galona koja će se nabaviti u sklopu takozvane centralizirane nabave ', kaže Mehun, dodajući da će se operacionalizirati plan skupne nabave vode iz galona 'po uzoru na centraliziranu nabavu uredskog materijala za sva državna tijela koji pokazuje znatne uštede'.