JAVILI SE BANKARI:

'Pričali smo o valutnoj kaluzuli, ali nismo pritiskali Vladu'

17.07.2013 u 14:03

Bionic
Reading

Hrvatska udruga banaka (HUB) demantirala je da su vodeći bankari pritiskali Vladu u vezi s prvostupanjskom presudom za kredite u švicarcskim francima

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

'S obzirom na zlonamjerne spekulacije koje su se u javnosti pojavile o sadržaju sastanka u Vladi RH na kojemu su sudjelovali predstavnici Hrvatske narodne banke i poslovnih banaka, a prema kojima je sastanak zapravo bio pokušaj da se lobiranjem kod izvršne vlasti utječe na odluke sudbene vlasti, Hrvatska udruga banaka dužna ih je odlučno odbaciti.

Jedna od najvažnijih tema sastanka bilo je pitanje valutne klauzule i promjenjive kamatne stope, kao temelja cjelokupnog, a ne samo kreditnog poslovanja u Hrvatskoj, u posljednjih dvadesetak godina. To je postavljeno i razmotreno kao sistemsko pitanje, a ne kao pitanje određenog sudskog procesa.

Banke su uvjerene da su se i valutna klauzula i promjenjiva kamatna stopa primjenjivale i da se ugovaraju u skladu s hrvatskim zakonima i europskom mjerodavnom regulativom i pravnom praksom.

Tijekom razgovora nije se raspravljalo o detaljima konkretnog sudskog postupka, koji je, dakako, isključivo u nadležnosti hrvatskog pravosuđa.

Dužnost nam je podsjetiti javnost na činjenicu da ni tužene banke, ni Hrvatska udruga banaka tijekom sudskog postupka, a radi zaštite kolektivnih interesa u vezi s valutnom klauzulom izraženom u CHF i u vezi s ugovaranjem promjenjive kamatne stope, nisu javno iznosile svoja stajališta, procjene ili argumente, striktno poštujući činjenicu da je oboje predmetom sudskog razmatranja.

Nažalost, isto se ne može reći za tužitelja u postupku, odnosno za osobe za čiji se interes postupak vodi, koje već duže od godinu dana vode intenzivnu medijsku kampanju, zbog koje su dobili i opomenu suda', navodi se u priopćenju HUB-a.