UPRAVA CA

'Počinjemo prodavati avione ne prekinete li štrajk!'

17.05.2013 u 20:38

Bionic
Reading

Uprava Croatia Airlinesa (CA) izvijestila je danas da Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) nisu spremni obustaviti industrijsku akciju i nastaviti pregovore o normalizaciji poslovanja te zrakoplovne tvrtke koja je, zbog četiri dana štrajka, izgubila četiri milijuna kuna.

U priopćenju uprave stoji da spomenuti sindikati i dalje ne pristaju na uvjete ponuđene aneksom kolektivnog ugovora, unatoč tome što im je uprava ponudila maksimalne moguće ustupke.

Poslodavac zato smatra kako sindikati nisu voljni obustaviti štrajk i pristupiti daljnjim pregovorima, te da nisu spremni učiniti nužne ustupke i barem djelomično odstupiti od svojih zahtjeva, kao i da u prilog tome govori i podatak da su sindikati uvjetovali prekidanje štrajka i nastavak pregovora produljenjem svih prava iz prijašnjega kolektivnog ugovora. Za poslodavca je to pak krajnje neprihvatljivo jer je upravo, podsjeća se, kolektivni ugovor predmet razgovora i prijepora.

Uprava ističe da Croatia Airlines ne može pristati na trenutačne zahtjeve sindikata jer bi tako pristao na dugoročne i velike gubitke koji bi mogli ozbiljno ugroziti proces restrukturiranja, odnosno opstojnost kompanije.

Istodobno uprava navodi da je spremna u bilo kojem trenutku nastaviti razgovore s predstavnicima dvaju sindikata ako oni pokažu spremnost za prekid industrijske akcije i tako omoguće normalizaciju prometa i poslovnih procesa tijekom vikenda što je u interesu putnika i zaposlenika, kao i vlasnika kompanije čije interese Uprava obvezna štititi.

Ako industrijska akcija potraje, uprava ističe kako nije isključeno da će biti primorana pristupiti i krajnjim mjerama, kao što je prodaja zrakoplova, što posljedično može uzrokovati povećanje tehnološkog viška zaposlenika.

S obzirom da se štrajk nastavlja, uprava navodi da će se međunarodni i domaći redoviti letovi i dalje obavljati prema izmijenjenom redu letenja. Očekuje se djelomični poremećaj prometa jer će se većina putnika prevoziti zrakoplovima Croatia Airlinesa prema redovnom redu letenja, a jedan dio putnika zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima. Za sutrašnje letove predbilježeno je gotovo 5800 putnika.

Sve informacije o smanjenim letovima i njihov točan raspored objavljeni su internetskim stranicama www.croatiaairlines.hr.