ZAČARANI KRUG

Prezaduženim državnim tvrtkama novi krediti

09.06.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Pokazatelji zaduženosti govore da su državne tvrtke, posebno Hrvatske autoceste, Hrvatske željeznice i Hrvatska elektroprivreda na samoj granici zaduženja koje toleriraju kreditori, no Vladi to nije zasmetalo da za njih dogovori nove kredite, pa tako HAC od banaka dobiva novih 200 milijuna eura, a HC i HEP po 80 milijuna eura

Business.hr piše kako Vlada problem nelikvidnosti u gospodarstvu planira riješiti dodatnim zaduženjima upravo tih tvrtki, što bi upozoravaju analitičari. moglo znatno usporiti njihovo planirano restrukturiranje, smanjiti njihove investicije i oslabiti ih pred dolaskom strane konkurencije.

Ministar financija Ivan Šuker tako je u ponedjeljak potvrdio da je za Hrvatske autoceste već osiguran kredit od 100 milijuna eura te da je u završnoj fazi dogovaranje još jednog kredita od dodatnih 100 milijuna eura.

Analitičari upozoravaju da se novim zaduživanjima umanjuje mogućnost novih investicija, budući da po nepovoljnim uvjetima sav zarađen novac treba trošiti na vraćanje dugova. Navedene tvrtke, prvenstveno HŽ i HEP ulaskom u Europsku uniju čeka privatizacija, ali i ulazak konkurencije koja bi zbog njihove prezaduženosti mogla dobiti bolje početne pozicije.

Najalarmantniji su pokazatelji HAC-a koji je prošlu godinu završio s radnim kapitalom u minusu od čak 2 milijarde kuna. Pojednostavljeno, to znači da HAC ni izdaleka nije sposoban servisirati svoje kratkoročne obveze, jer one daleko premašuju njegovu kratkoročnu imovinu.

Koeficijent zaduženosti koji pokazuje iznos koji se duguje kreditorima po svakoj novčanoj jedinici vlasničkog kapitala iznosi 0,44 posto, što je opasno blizu granice koju toleriraju kreditori. No Vlada problem HAC-a umjesto unutarnjim restrukturiranjem i rezovima planova gradnje autoceste namjerava riješiti dodatnim kreditima od čak 200 milijuna eura, što bi moglo urušiti financijsku konstrukciju te tvrtke.